БизнесПолитикаРегионаСмолян

Близо милион лева повече за ГКПП Рудозем – Ксанти

Допълнителни 480 хил. евро ще бъдат насочени към проекта за изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти.  Това стана ясно на второто заседание на комитета за наблюдение  на Програмата за трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г.“, което се проведе днес в Комотини, Гърция.

Досегашният индикативен бюджет за изграждане на граничния пункт на вр. Елидже е 1 млн. евро.

Зам.-министър Деница Николова, която е съпредседател на Комитета за наблюдение, коментира, че решението е изключително положително за сътрудничеството между двете държави. %d0%b3%d0%ba%d0%bf%d0%bf-%d0%bc%d1%80%d1%80%d0%b11

„Изграждането на граничния пункт е приоритет за нашата държава. Имайки предвид стойността на обекта и дейностите, които го съпътстват, всички допълнителни средства са добре дошли, за да реализираме проекта качествено и в срок“, заяви Николова. Според нея пунктът не само ще допринесе за нови възможности за икономическо развитие на пограничните региони, но е и важен за сигурността в контекста на напрегната политическа обстановка.

По време на заседанието областният управител на Смолян Недялко Славов представи проекта на бъдещия граничен пункт, който ще обслужва преминаващите автомобили, тежкотоварен трафик  и хора. Той също изтъкна своята благодарност за решението да се увеличат средствата по проекта.

Комитетът за наблюдение взе решение след приключването на националните съгласувателни процедури в двете държави, измененият програмен документ с включеното увеличение да бъде изпратен за одобрение в ЕК.

error: Защитено Съдържание!