ЗдравеРегионаСмолян

Кметът Мелемов към министър Москов: Изпълнете обещанието си за инвазивна кардиология в Смолян

Кметът на Смолян Николай Мелемов, който е и председател на Асоциацията на родопските общини, е изпратил до министъра на здравеопазването д-р Петър Москов писмо, с което му напомня за поетия от него ангажимнент през февруари месец до края на тази година в областната болница да се изгради инвазивна лаборатория. Melemov5

„Инвазивна лаборатория в областната ни болница е необходима за съвременно лечение на инфаркт на миокарда, изразяващо се в отпушване на страдащата артерия. В Смолянска област от тази съвременна терапия са лишени над 99% от страдащите, защото дилатацията трябва да се осъществи в специализирано звено, с каквото в Смолян не разполагаме.

Средноевропейската норма е да има лаборатория на всеки 100 000 души. По актуални данни населението на област Смолян е 121 752 жители. Статистиката показва, че смъртността при инфаркт на миокарда с прилагане на фибринолиза е от 8 до 12% за година, а при ангиопластика пада до 5-6%. Ако процедурата е в първия „златен час“, тя е под 2%.

За страдащите пациенти от област Смолян проблемът е огромен. За да се осигури достъп до съответната лаборатория, болният трябва да бъде транспортиран в друг областен град за 90 до 120 минути. Този „златен час“ в повечето случаи се оказва непостижим поради това, че пациентът първо пътува от определено населено място до спешния център в съответната община, откъдето го насочват към МБАЛ – Смолян, след което се прави нова организация за неговото транспортиране до най-близката инвазивна лаборатория – в Пловдив. И като се има предвид високопланинския релеф на нашата територия, това е време, твърде често фатално пропуснато за болния.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

От създаване на инвазивна лаборатория в областния ни център би имало не само съществен здравословен, а и икономически ефект. Хората, които не са лекувани по този метод, но въпреки тези многобройни перипетии е спасен животът им, остават неработоспособни от 3 до 6 месеца и с трайни увреждания на организма, а след навременна интервенция пациентът е работоспособен след 24 до 48 часа.

Нашето всеобщо желание е жителите на Смолянска област да имат същата възможност за лечение като тези, в чиито градове има инвазивна кардиология. Безспорен факт е, че в тях смъртността е с 27% по-малка.

На практика липсата на инвазивна кардиология на територията на област Смолян означава по-голяма смъртност и далеч по-висока инвалидност на пациентите с такива заболявания от региона в сравнение с пациентите в останалите краища на страната. И фактически те са неравнопоставени по отношение на достъп до жизнено важна медицинска услуга“ – се казва в пшсмото на кмета до министър Москов.

Мелемов припомня за този поет от него ангажимент от името на всички жители на област Смолян, добавяйки, че горещо се надява той да бъде изпълнен в рамките на посочения период.

„Освен посочените вече преимущества, разкриването на инвазивна кардиология в МБАЛ – Смолян, ще допринесе за повишаване нивото на компетентност на Кардиологичното отделение към областната ни болница, което от своя страна ще увеличи конкурентоспособността на лечебното заведение, ще бъде и професионално предизвикателство за екипа на отделението, което медиците в него отдавна желаят.

Нека припомним също, че по време на заседанието на Областният съвет по здравеопазване, проведено през месец февруари в деня на Вашето посещение, разкриването на инвазивна лаборатория бе доказана като вид медицинска помощ, от която тук има остра потребност“, се сочи още в посланието.

По информация от пресцентъра на община Смолян писмото до министър Москов е изпратено миналата седмица. В понеделник пък в Смолян заради проблеми с базата на спешната помощ пристигна заместникът му д-р Адам Персенски. На журналистически въпрос към него за обещанието на д-р Москов той отговори, че се надява министърът да изпълни обещанието си.

error: Защитено Съдържание!