ПолитикаРегионаСмолян

Ваучери за общо 446 554 лв. получиха общините Златоград и Смолян

Общините Златоград и Смолян получиха ваучери от зам.-енергийния министър Николай Николов днес. Допълнителният финансов ресурс по програма „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ за община Златоград е на стойност 272 554 лв., а за Смолян е в размер на 174 000 лева. Ваучерите са обезпечени от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Златоград ще вложи средствата за реконструкция на котелните стопанства, включващо монтаж на нови котли с възможност за комбинирано изгаряне на пелети и дърва, подмяна на старите амортизирани отоплителни тела и тръбна мрежа в Детска градина „Радост“ – Златоград, и Детска градина „Щастливо детство” – Старцево.

С реализацията на сключения договор между Министерство на енергетиката и Община Златоград за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата освен за сградите на ОУ „В.Левски”, СУ „Антим I“ и Общинската администрация в Златоград трайно ще се подобри качеството на живот и температурният комфорт в още две сгради с голямо обществено и социално значение от образователния сектор в общината.

За намаляване на тежестта, свързана с преразпределение на разходите, произтичащи от задълженията за изкупуване на електрическа енергия, зам-министър Николов връчи на ръководството на „Горубсо – Златоград” АД заповед на Министъра на енергетиката за предоставяне на помощ в размер на 329 349 лв.

Кметът на Смолян Николай Мелемов ще вложи допълнителните средства по програмата за монтаж на соларни инсталации на три детски градини в Смолян – № 2 „Синчец“, № 6 „Зорница“ и № 8 „Веселушко“.

Ваучерът беше връчен на градоначалника в детска градина „Родопчанче” в кв. Райково, в която заедно с още една  учебна сграда  се изпълнява проект: ”Прилагане на мерки за енергийна ефективност и възобновяема енергия“. В детската градина вече горивната база и отоплителна инсталация са  подменени и  се инсталира  соларна система. img_0015-1

„Кандидатствахме за сгради на училища и детски градини по Норвежката програма. Ефектът след реализирането на проекта е  осезаем, което се вижда и тук. Създаде се добра среда за нашите деца, а ще се реализират и икономии. Благодаря на Министерството на енергетиката и на правителството, защото без тяхната помощ нямаше да реализираме този проект ”, посочи  Мелемов. Той обяви, че всеки момент ще започне да се работи и по монтажа на соларните инсталации в трите детски градини, за които е осигурено финансирането.

Заместник-министър Николов уточни, че финансирането по Норвежката програма за миналата година е в размер на 30,5 млн. лв. за цялата държава. „Община Смолян и област Смолян усвоиха значителна част от средствата по тази програма, благодарение на което успяха да се инвестират средства в учебни заведения. Хубавото е, че със спестените средства от енергийна ефективност ще може да се инвестира в качеството на образованието. Много се радвам, че има такива талантливи деца, за нас, за правителството, това са най-хубавите моменти – да се инвестира в бъдещето на децата.“, заяви Николов.

error: Защитено Съдържание!