ЗдравеСмолян

Безплатни прегледи за диабет организират на 17 ноември в Смолян

Прегледи за ранно откриване на усложненията от захарния диабет ще се провеждат през остатъка от месец ноември в област Смолян. Инициативата е подкрепена от фармацевтична компания „Вьорваг фарма“ и ще протече с участието на ендокринолозите от областта, лекарите от ендокринологично отделение на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и общопрактикуващите лекари. В различни населени места на областта се организират „Диабетни центрове“. Целта е да бъдат извършени прегледи на пациенти с диабет за откриване на едно от най-честите усложнения на диабета, засягащо краката на диабетиците, съобщава ендокринологът д-р Емилия Апостолова – председател на Районната лекарска колегия в Смолян.

Във връзка със Световния диабетен ден в – 14 ноември, в областния град ще пристигне напълно оборудван за прегледи и изследвания автобус, който посещава градове в цяла Европа.

На 17 ноември на стария център в Смолян ще се извършат профилактични изследвания на кръвна захар,  холестерол и измерване на артериално налягане. За хората с новооткрити отклонения на изследванията ще се осъществяват консултации от ендокринолог.

Много подходящи за тези профилактични прегледи са хора с наднормено телесно тегло, с регистрирани в миналото отклонения на кръвната захар без лечение до момента, с болни роднини от диабет. За предпочитане е изследванията да се извършат на гладно.

Мотото на тазгодишния световен диабетен ден е „Очите и диабета. Скрининги за ранно откриване на захарен диабет“.

 

error: Защитено Съдържание!