БизнесСмолянСпорт

Властелинът на сърфа от Родопите

Сърфът е най-уникалният спорт, който съм практикувал. Това не е просто спорт, а култура, философия, начин на живот. Той ти дава много, но и много изисква. Поради тази причина повечето хора, които се захващат с него, могат най-общо да се разделят на две групи – тези, които се потапят напълно в магията на сърфа, и другите, които след няколко дни на големи усилия решават, че не е за тях. Рядко се среща средно положение. Това е спортът, който ми е отнел най-много време и усилия да стигна до някакво ниво, защото представлява постоянна борба с една уникално силна стихия и отнема много време, докато се стигне до реално сърфиране. Това казва 30-годишният смолянчанин Георги Маринов – собственик на компанията „Уейверест“, производител на неопренови костюми за водни спортове с марка Runawave.

Той разказва, че е огромно предизвикателство да се изправиш срещу няколкометрови вълни, които непрекъснато се стремят да те изтласкат към брега или дъното. Друга трудност е  запазването на баланс върху постоянно движещата се водна маса, което изисква изключителна концентрация и усет. За сравнение – при сноуборда повърхността е стабилна и фиксирана, докато във водата има постоянно движение под дъската.

И всичко това за едни 3-4 секунди

Защото, особено когато си начинаещ, това е максималното време, което успяваш да се задържиш на дъската. От примерно 4 часа, през които се бориш с цялата стихия, много често общото време, през което си успял да хванеш вълна и да задържиш баланса си върху дъската, е не повече от 1 минута. Но всяка секунда от тази минута е безценна.

„Преди сърф още със събуждането изпитваш огромно вълнение – ще има ли вълни, колко ще са големи, ще успея ли да хвана някоя днес? Отиваш на плажа и проверяваш условията. Правиш загрявка и обличаш неопреновия костюм. Тръгваш навътре – при по-силно вълнение, за всяка направена крачка навътре, вълните те връщат две назад. След нелека борба, успяваш да стигнеш до зоната за изчакване. Това е зоната, където се изчакват вълните, близо до мястото, където се формират. Чакането на „твоята“ подходяща вълна зависи от различни условия. Случва се да минат 20-30 минути, преди да имаш възможност за опит да хванеш някоя. В този период има едно уникално чувство на спокойствие и избистряне на съзнанието. Вълните се разбиват след теб, а ти стоиш върху дъската и можеш наистина да се откъснеш от всичко. Чувството, което изпитваш в този момент, може да се определи само с една дума – свобода“, разказва с жар Георги.

И допълва, че когато дойде моментът, започваш да гребеш силно, за да не изпуснеш „твоята“ вълна. Тук се изисква висока концентрация, силно гребане и добра преценка за момента кога да се изправиш. На следваща стъпка идва балансът и устойчивостта върху дъската, докато вълната те изтласква към брега.

„Тези секунди, през които се задържаш върху дъската, трудно могат да се опишат с думи.Адреналинът от растящата скорост се покачва, изпитваш щастие и удовлетворение, че този път си успял, подчинил си стихията и се носиш заедно с нея към брега.

Не мислиш за предстоящото падане

нито кога ще се случи. Опасността от подводни или дори надводни скали, в които можеш да се блъснеш, остава на заден план. Единствено важно нещо е моментът „тук и сега“ – доверява той.

На въпрос какви рискове носи този спорт отговаря, че най-сериозен е рискът от удар в камък или риф, както и удавяне при попадане във вихъра на много мощна вълна. В подобна ситуация човек губи ориентация за посока и пространство и се озовава под водата, а той не знае кое е горе и кое – долу. В комбинация с постоянното въртене от вихъра на вълната и евентуалните удари от дъската, това е една от най-сериозните причини за инциденти в този спорт. Скалите и рифовете също представляват голяма опасност. Когато вълната те поеме и те завлече в посока към скали, връщането е изключително трудно и изисква големи умения и опит. Затова всяко място за сърфиране се препоръчва за спортисти в зависимост от техните умения.

Опасността от сблъсък с акула

или други опасни водни обитатели като медузи например също е много сериозна, но предимно в океана.

Много са правилата, на които се обучават бъдещите сърфисти.  Едно от първите е уважение към другите сърфисти във водата. Във всеки учебник по сърф или сърф училище обясняват кой има предимство в зависимост от позицията спрямо идващата вълна, начините за предпазване от наранявания или недоволство от други сърфисти.

%d0%bf%d0%be%d1%87%d0%b8%d0%b2%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b5-%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4-%d0%b2%d1%8a%d0%bb%d0%bd%d1%83%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf

Важно е съобразяване с мощта на океана или морето. Уроците включват обяснение на процесите, които се случват във водата, както и какво трябва да се прави в различни екстремни ситуации. Крайната цел е да се създаде ясно съзнание у всеки човек, който влиза във водата, че трябва да се съобразява и с климатичните условия, и със собствените си възможности.

След всичко преживяно чрез този екстремен спорт, сега младият родопчанин

има амбицията да въведе мода във водата

Вдъхновението му за това идва от първия лагер сърф, в който участвал преди близо 4 години в Португалия. Там бил впечатлен от факта, че костюмите на всички са черни – нищо общо с богатата душевност, с манталитета и културата на сърфистите. Цвят, който в голяма степен ограничава тези толкова отворени, жизнерадостни, усмихнати хора.

Връщайки се от там в България, Маринов събира малък творчески екип, с който правят първите базови модели. Намира и първите доставчици на неопрен.

Постепенно компанията започва да изгражда т. нар. отбор на Runawave, който споделя ценностите й и харесва това, което тя произвежда. Спортистите – български и чуждестранни, подлагат първите мостри на екстремни условия, да ги тестват в реална среда.  

Сред тях е 16-годишният Никола Абаджиев – настоящ носител на приза в категорията „Surf Man Open“ и победител в националното състезание по сърф „Дребни срещу Старчета“. Той има и второ място в международното състезание Master of the Ocean Cabarete 2016. Никола е голямата българска надежда за следващите олимпийски игри, имайки предвид, че сърфът вече е официален олимпийски спорт.

Алберто де Марио по народност е испано-италианец и се състезава в дисциплината лонгборд сърф. Той е младата надежда в дисциплината. В тазгодишното издание на Salinas Longboard Festival, което е едно от най-важните състезания в тази дисциплина, той е шампион при аматьорите, побеждавайки повече от 55 участници. Когато не се състезава, Алберто е професионален сърф инструктор в северна Испания и на Канарските острови.

Нагай Пунтиверио пък  е испанец с изключителни качества, който се съревновава в състезанията за хавайски сърф по големи вълни. Той е повелителят на огромните вълни, обиколил половината свят в търсенето им. През декември 2015 г. е отличен за най-добра вълна в състезанието „La vaca“ („Кравата“) – едно от най-престижните сърф състезания в Европа. %d0%ba%d0%be%d1%81%d1%82%d1%8e%d0%bc%d1%8a%d1%82-%d1%81-%d0%b4%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%b9%d0%bd-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0

В тазгодишното му  издание Нагай ще участва с уникален по рода си неопренов костюм, изработен специално за това събитие от Runawave. Костюмът, от който има само една

уникална бройка с шарката на крава

Дан Джефри е ново попълнение от Великобритания към отбора. Той е професионален сърф инструктор – ниво 2, на международната асоциация по сърф ISA и участва в редица  местни и международни сърф състезания.

Нежната сила сред спортистите е представена от Илиана Стоилова – неколкократен национален шампион по фънборд за жени и инструктор по уиндсърф. Тя ръководи и едно от най-популярните сърф училища в Южна България – „Акаша“ в Синеморец.

Мария Азкоития допълва дамския отбор с нейния невероятен стил, практикувайки сърф с къса дъска. Тя е и собственик на училището за сърф Longbeach в Салинас, северна Испания. Участва в национални и международни сърф състезания.

Попитан каква мода се оформя на този етап във водните спортове, младият предприемач отговаря, че виждат голям потенциал в пълноцветните и умерено шарени костюми. Друг много модерен тип продукти са специалните дизайни, които представят нещо специфично и неподражаемо, уникално и невиждано до момента – например костюмът с дизайна на крава  или един от техните модели Kora Jacket and Shorts, който изцяло симулира змийска кожа. Друга мода е

щамповането на лични картинки

лога или дори имена, което позволява на хората допълнително да персонализират своя костюм с нещо и от себе си.

Освен всичко друго, по думите на Маринов сърф културата учи на огромно уважение към природата. Много известни и неизвестни сърфисти са пряко ангажирани в различни кампании за почистване, рециклиране на боклуци и превенция на замърсяването на природата.

„Друга характерна черта, която уважавам, е това да не се фокусираш толкова върху материалното. Способността да се радваш дори и на малкото, което имаш, и най-вече да го оценяваш – нещо, което до голяма степен е изгубено в съвременното общество и от което всеки от нас може да извади поуки сам за себе си. Много сърфисти, които съм срещал, са били успешни лекари, адвокати, но в един момент са избрали да оставят тъпканата пътека и установените стандарти за успех. Решили са да изградят по-силна връзка с природата, да водят по-опростен начин на живот, в който намират повече време да правят това, което обичат, и да бъдат щастливи“, обобщава той.

1-21Източник: КМЕТА.БГ

 

error: Защитено Съдържание!