Всички

Кардиологът д-р Нина Шехова: Над 10 години мечтаем за инвазивна лаборатория

Д-р Шехова, като началник на Кардиологичното отделени в МБАЛ – Смолян, как приехте новината, че правителството отпуска 1 милион лева за купуване на ангиограф?

Да, това е апаратът, нужен за създаване на инвазивна лаборатория към Кардиологичното отделение. Приехме новината с много голяма радост, защото това е една над 10-годишна мечта на екипа на отделението. Кардиологията вече е толкова напреднала, а нашият регион изостана, заради липса на възможност за инвазивна терапия. С въвеждането в експлоатация на инвазивната лаборатория ще се повиши преживяемостта от исхемична болест на сърцето, ще се подобри и дългосрочната прогноза на всички болни с инфаркт и стенокардия.

А готови ли сте за това предизвикателство?

Екипът на Кардиологично отделение е готов. Веднага, щом лабораторията се въведе в експлоатация, можем да заработим за пациентите от нашата област.

Имате ли достатъчно кардиолози в отделението?

В отделението имаме шестима кардиолози. Всички те са със защитена специалност. Имаме и двама, които в момента специализират кардиология. В най-скоро време ще придобият специалност. Очакваме към нас да се присъедини и още един кардиолог, който е изявил желание да работи в инвазивната лаборатория. Той е с родопски корен и с дългогодишен стаж в тази област. Имаме подготвени трима от нашите ординатори, които ще работя с него в началото.

Искате да кажете, че моментът, в който инвазивната лаборатория стане факт, вие от следващия ден може да заработите?

Предстои обучение по два месеца на двама от кардиолозите и на две медицински сестри, които ще работят там. Но това ще стане във времето, в което вървят строително-монтажните работи в помещенията на бъдещата лаборатория.

dsc01339

Къде ще е лабораторията?

На петия етаж, където е и Кардиологичното отделение. Вече достатъчно време е загубено и ние няма да допуснем да се загуби повече. Ще сме напълно готови да заработим от първия ден.

Може ли да се каже колко човешки животи са били загубени или колко хора са били инвалидизирани заради това, че досега е нямало инвазивна кардиология в Смолян?

Не мога да кажа, но е много голям процентът. Вие знаете от колко години се борим за това нещо. Кардиолозите пътуваме с пациента, за да закараме на 24-тия час всеки болен, който е с инфаркт на миокарда, до Пловдив.

А защо се споменава, че тази апаратура е животоспасяваща не само при сърдечни проблеми, а и при мозъчен инсулт?

Защото от няколко години доайенът в тази област доц. д-р Иво Петров, който е и наш учител, прави дилатации, поставя стендове и при мозъчен инсулт. Доста центрове в страната вече правят първи стъпки тогава, когато инсултът е в началото, както е и при инфаркта в първите часове, за да се избегне това обездвижване, което настъпва при всички с мозъчен инсулт. Правят се такива интеревенции не само на мозъчни съдове, а и на периферните съдове, на бъбречни съдове. Съдовото интервенционално лечение се развива стремглаво в момента. И водещ е доц. Иво Петров, който пое ангажимент да ни помага в началото.

%d0%b4%d0%be%d1%86-%d0%b4-%d1%80-%d0%b8%d0%b2%d0%be-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d1%80%d0%be%d0%b2

От кога датира този негов ангажимент?

Веднага след възникването на идеята ми за създаване на инвазивна лаборатория, той през цялото време е гарантирал своята подкрепа за нашия екип. Той ми е и личен приятел. Сега просто трябва да изчакаме министерството и болницата да си проведат обществените поръчки – едната за доставка на апаратурата, а втората – за ремонт на помещението. Аз мисля, че болницата в Смолян има готовност веднага да обяви процедурата, защото архитектурният план е готов. Да си призная и самата аз много се вълнувам от новината, че средствата за ангиограф са осигурени. Ще направя всичко възможно да спасяваме живота и здравето на смолянчани и жителите на областта – с обучения, с хора, които да ни помагат, за да помагаме на нашите пациенти.

Всъщност каква е нагласата на екипа?

Това е кауза за нашия екип. Всички се вълнуват и живо се интересуват от този въпрос години наред, докато сме се борили за инвазивна лаборатория.

А защо сумата е един милион лева?

Стойността на един ангиограф е около 700 000 лева, но пред ръководството на болницата ние сме защитили идеята да се закупи апаратура, която ще е и за сърце, и за мозъчни, и за други съдове. Като купуваме, да е нещо модерно и широко приложимо, а не след няколко години да се налага да купуваме нова апатура. Идеята е инвестицията да бъде дългосрочна. Може би заради това сумата, предназначена за Смолян, е такава.

error: Защитено Съдържание!