БизнесРегиона

Наши превозвачи заприщиха границата между Златоград и Ксанти

1-1   2

Български превозвачи затвориха тази сутрин и граничния контролно-пропускателен пункт „Златоград-Ксанти“. Действията им са в отговор на абсурдните протести на гръцките земеделци, които извиват ръцете на своето правителство като спират движението на границата им с България. Това продължава близо месец, през който хиляди българи претърпяха щети за милиони. Със сигурност има и фалирали наши сънародници.

Около 40 наши шофьори са паркирали напряко превозните си средства. От двете страни на границата се образуваха колони от чакащи автомобили. Някои се върнаха обратно, други търпеливо очакваха да ги пуснат. Сред спрените имаше гърци, тръгнали на пазар у нас и на ски в курорта Пампорово.

В община Златоград е подадено заявление от превозвачите за протеста за неопределено време, до решаване на проблема между двете държави, потвърди кметът Мирослав Янчев, който днес отиде на пункта, за да добие представа за ситуацията.

Кметът каза, че в самия град нямат затруднения с трафика. По думите му в хотелите има достатъчно места за тези, които са останали на българска територия и не могат да преминат към Гърция.

Местните хотелиери също като българските превозвачи ще понесат щети от блокадата по българо-гръцката граница, коментира предприемачът Александър Митушев.

„Около 30-40 превозвачи сме тук, ще протестираме, докато не се отменят действията на гръцките фермери. До сега загубите ни са над 10 млн. лв.“, каза Асен Въжелиев – член на УС на Съюза на международните превозвачи.

Според него проблемът трябва да се реши между двете държави, но и с намесата на Европейския съюз. Колегите му очакват бързо развитие в решението на проблема, след като парламента прие декларация за подкрепа на българските превозвачи и предприемане на наказателна процедура срещу Гърция. Те призоваха преминаващите и институциите да бъдат съпричастни и заявиха, че стачката ще е безсрочна, 24 часа в денонощието. „Ще допускаме само болни и бременни жени и не предвиждаме прозорци на преминаване“, заяви Въжелиев.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!