Региона

Ученическият отбор от Чепеларе отива на първото лондонско издание на Shell Eco-marathon

Три български отбора, сред които този на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм в Чепеларе, заминават това лято на първото лондонско издание на Shell Eco-marathon Европа 2016. Отборът на Техническия университет в София ще се състезава с еко автомобил в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка. Другите два екипа – на Русенския университет и на гимназията в Чепеларе са в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия.

Повече от 200 свръх енергийно ефективни превозни средства ще се състезават на финалите на Shell Eco-marathon Европа 2016 това лято. Състезанието ще се проведе за първи път във Великобритания на специално изградено трасе около олимпийския парк „Куин Елизабет“ в Лондон.

Финалите ще са от 30 юни до 3 юли заедно с Make the Future („Изгради бъдещето“), нов четиридневен фестивал, който насърчава и популяризира оригинални идеи и потенциални решения на енергийните предизвикателства пред съвременния свят.

По време на миналогодишното състезание отборът на ТУ – София зае второ място в своята категория. В категорията на прототипите българските инженерни таланти от Русе и Чепеларе подобриха своите собствени постижения в състезанието.

„Истинското предизвикателство за българските отбори тепърва предстои – те ще трябва да покажат гъвкавост и адаптивност, тьй като пистата е изцяло нова и непозната за тях. Същевременно състезанието еволюира и с времето става все по-взискателно към участниците. Успешните отбори трябва да показват развитие и да се доказват всяка година, за да бъдат част от това неповторимо събитие. Вярвам, че тазгодишното състезание в Лондон няма да бъде изключение за най-добрите български отбори,“ сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!