Политика

Областният Недялко Славов: 2015 година за нас беше съдържателна и успешна

„2015 година за нас беше съдържателна и успешна” – така областният управител Недялко Славов оцени първата година от мандата си пред журналисти. „Считам, че за тази една година нито за момент не се отклоних от приоритетите, които поставих при встъпването си в длъжност, не отстъпих нито за миг от принципите, които декларирах, че ще следвам. През изминалата година работихме много и съм удовлетворен, че интересът на Смолянска област е максимално защитен в новите проекти, които предстои да се реализират през втория финансов период. Смятам, че не скъсах връзката си с хората. Успяхме да поставим проблемите на областта на най-високо ниво. Считам, че вниманието на правителството към региона е сериозно. Нито миг не загубих в реваншизъм и да пилея енергия назад, търсейки грешките на моите предшественица. Мисля, че водя умерена, балансирана политика, в която присъства равностойно отношение към всеки един, независимо от пол, възраст, религия или социален статус”, посочи Славов и добави, че винаги се е стремял да избягва конфликтите, независимо от какъв характер са, въпреки че многократно през изминалата година са правени опити за конфронтация спрямо него или въвличане в безсмислени политически битки.

Областният управител представи пред журналистите кратък обзор за реализираните дейности в областта на пътната инфраструктура – с рехабилитацията на отсечките, включени в Лот 27 (Пампорово-Смолян, Стойките-Смолян и Рудозем-Смилян), с обща дължина 27 км и на участъци от републиканската пътна мрежа „Мадан – Златоград” с обща дължина 16 км.

Общата дължина на ремонтираните пътища през годината е около 45 км или близо 9% от общата дължина на републиканската пътна мрежа в областта. В сферата на публичните инвестиции Славов отчете подписан първият в страната договор за стопанисване, поддръжка и експлоатация на ВиК-системите и съоръженията между Асоциацията по ВиК, чийто председател е областният управител, и „ВиК” ЕООД – Смолян. На следващо място е рестартът в строителството на язовир „Пловдивци”, същественият напредък по проекта за ГКПП „Рудозем-Ксанти”,  успешното реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, включването на област Смолян в целенасочени инвестиционна програма, целяща да преодолее изоставането на региона.

Заместник-областните управители представиха реализираното в ресорите, за които отговарят. Зарко Маринов акцентира върху някои от постиженията в сферата на образованието – усилията, положени за издигане на образованието на по-високо професионално ниво, обвързването му с потребностите на местния бизнес, оказаното съдействие от страна на областния управител за продължаване обучението на студентите в Медицинския колеж. Постигнатото в сферата на здравеопазването – изготвеният вариант на Областна здравна карта на Смолян е приет без забележки, Надзорният съвет на НЗОК предостави допълнително 5000 броя направления за специалисти и клинични изследвания и 50 000 лв. за медико-диагностична дейност на РЗОК-Смолян за четвъртото тримесечие на 2015 г. благодарение на оказаната подкрепа от страна на областния управител.

Андриян Петров представи постигнатото в сферата на културата – възобновяването на фолклорния събор на Рожен, създаването на Областен съвет за култура, който да подпомага творци и местни културни инициативи, участието във фолклорния фестивал в „Копривщица 2015”, подпомагане дейността на РДТ „Николай Хайтов”. В социалната сфера той отчете разкрити 312 работни места в Смолянска област по проект „Подкрепа за заетост”, спасяването на социалния проект GIMMIE SHELTER.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!