ВсичкиПолитика

Такса смет в Смолян се вдига с 0,6 промила

Такса смет в Смолян в основата си остава на нивата от 2011 година. Предложението е направено от две комисии към Общинския съвет  на свои заседания във вторник.

Към досегашния налог се добавя само 0,6 промила. Целта на съветниците е да облекчат работата на местната управа в стремежа й да осигури средства, с които да плаща ежегодните отчисления на РИОСВ за депониране на тон отпадък.

Досегашният главен финансист, вече зам.-кмет на Смолян Венера Аръчкова обясни, че общината редовно внася тази такса в РИОСВ.

От 4 години насам местният парламент не е приемал нито веднъж предлаганата нова план-сметка и добавяните промили за отчисления към екоинспекцията. И при положение, че не постъпват като приход от такса смет, парите за отчисленията са вземани от общите местни приходи. Така, вместо да се асфалтират улици примерно, нужната сума се осигурява от другите приходи и се праща по сметка на РИОСВ. Вярно, че от там я връщат после на общината, но тя може да ползва върнатите пари само за закриване на сметища и обезвреждане на отпадъци.

Другото предложение на двете комисии – бюджетната и правната, е до 15 януари 2016 г. да се проведе среща с кмета, съветници, експерти и представители на фирма „Клинър“, на която да се обсъдят възможностите за анексиране на 15-годишния договор в полза на община Смолян или за прекратяването му.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!