ЗдравеРегионаСмолян

С жълтеница в болница са 19 ромчета от Девин  

19 случая на заболели от хепатит А в ромската махала на Девин е констатирала Районната здравна инспекция. Всички деца са настанени за лечение в инфекциозно отделение на областната болница в Смолян, съобщиха от инспекцията.

Направеното от здравните инспектори проучване показа, че първите заболели деца са гостували преди това на техни роднини в Асеновград. След дадените от инспекцията указания местната управа в Девин е дезинфекцирала огнищата, а контактните на болните деца се наблюдават от техните общопрактикуващи лекари.
Вирусният хепатит А е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и поява на жълтеница. Източник на заразата е болният човек. Болният е зарáзен предимно в периода преди появата на жълтеница, като голяма роля за разпространение на заболяването имат заразените, при които заболяването протича без пожълтяване и в лека форма.

Вирусът се отделя с фекалиите, урината и слюнката на болния. Замърсените ръце имат съществена роля в предаването на вирусен хепатит тип А. Важен фактор за предаване на инфекцията имат и замърсени хранителни продукти, съдове за хранене – чинии, лъжици, чаши и др.

error: Защитено Съдържание!