КултураСмолян

В Смолян стартира международна олимпиада по астрономия

Снощи тържествено беше открита в РДТ „Николай Хайтов” международната олимпиада по астрономия, на която община Смолян е домакин. В нея ще вземат участие  79 състезатели от 16 държави: Армения, Бангладеш, България, Китай, Чехия, Италия, Корея, Киргизстан, Литва, Индия, Румъния, Русия, Швеция, Тайланд, Украйна. С тях пристигнаха и 32-ма тийм лидери, както и трима наблюдатели.

Задачата на образованието е не само да формира знания, но и да развива креативното мислене и любовта към науката на учениците. С тези думи зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов откри XXI  олимпиада в Смолян. Пред младите астрономи той  обясни, че астрономията, като всяка наука, е територия на смелите и дръзки хора, които могат да променят света.

Поздрав към участниците в международния форум отправи зам.-кметът Марин Захариев. „Добре дошли във вълшебната планина на Орфей. Добре дошли в сърцето на Родопите. Вие сте на правилното място, защото поетите казват, че тук звездите са по-близо. От все сърце ви пожелавам да представите своите знания така точно, изчерпателно и талантливо, както само вие можете. Убеден съм, че самото участие в това събитие от най-висок ранг вече е успех за всеки участник. Понесете звездите, Орфей и Смолян в сърцата си”, каза в приветствието си Захариев.

Поздравления към участниците отправи и зам.-областният управител Адриан Петров.

Всеки от националните отбори беше представен с кратка видеопрезентация за постиженията на всеки от състезателите. След презентациите на сцената  се изявиха младите изпълнители от оркестър „101 каба кайди“, танцьорите от „Фен- 85“, ансамбъл „Родопа“ и др.

Олимпиадата ще се проведе в три тура – теоретичен, практически и наблюдение, в обсерваторията на Рожен. Участниците ще бъдат разпределени в две групи – младша възраст (до 16 г.) и старша възраст (до 18 г.).

Българският отбор е от осем състезатели: трима от младша възраст, двама от старша възраст и трима допълнителни участници. Допълнителни участници са носителите на златни и сребърни медали от предходната олимпиада в руския град Казан, която се проведе през 2015 година. Подготовката на отбора ни е осъществена от Ева Божурова от астрономическа обсерватория „Николай Коперник“ – Варна, Захари Дончев и Алексей Стоев от БАН, Никола Каравасилев от СУ „Св. Кл. Охридски“.

Събитието се  провежда  от 5 до 13 октомври в Смолян.

Община Смолян като домакин е организирала голяма част от програмата на участниците. Астрономите ще посетят историческия музей, планетариума, Момчиловата крепост и ще ползват спортната база. Гостите ще бъдат на екскурзия в Широка лъка, където  ще присъстват на концерт на Националното училище по фолклорни изкуства.

Програмата на Олимпиадата включва също провеждане на традиционни вечери на талантите. На 12 октомври ще бъде официалната церемония за награждаване на победителите.

Пресцентър на община Смолян

error: Защитено Съдържание!