ПолитикаРегионаСмолян

Ще почакаме за трета лента между Асеновград и Смолян

Ще почакаме за трета лента между Асеновград и Смолян – това стана ясно от думите на Лиляна Павлова – министър на регионалното развитие в отговор на питане, отправено от депутата Петър Кадиев (АБВ).

Кадиев постави въпроса си днес във времето за парламентарен контрол, като го е задал преди това писмено. Въпросът му обаче се оказа объркващ. Неговото питане всъщност е за трета лента не между Асеновград и Смолян, а между Асеновград и Пловдив (вж. целия текст на питането: https://www.parliament.bg/pub/PK/225524654-06-973.pdf).

Това обстоятелство породи и отговор, който очевидно депутатът не очакваше.

Лиляна ПавловаПавлова обясни, че между Пловдив и Асеновград има проект за изграждане не на три-, а на четирилентов път по Оперативна програма „Региони в растеж“ за близо 25 млн. лв. Изготвеният проект е за 10,3 км участък с аварийни ленти и разделителна ивица. Освен новото трасе, се предвижда рехабилитация на съществуващото плюс изграждане на кръгово кръстовище преди Крумово и елипсовидно кръстовище за отклонението при Куклен. Очаква се тръжната процедура за избор на изпълнител да бъде финализирана през септември-октомври, а срокът за изпълнение е 15 месеца.

Този отговор принуди Кадиев да си уточни питането конкретно за планираната трета лента между Асеновград и Смолян, във връзка с възложеното от областния управител проектиране на ГКПП между България и Гърция при Рудозем.

Тогава министър Павлова отговори, че на този етап се довършва рехабилитацията по основното направление Асеновград – Смолян, съответно към гръцката граница.

„Рехабилитацията на този участък поради високия трафик, а и поради това, че районът е със сериозни свличания и срутвания беше разширен с анексиране на договора, в който предвидихме допълнително обрушване на скатовете и ремонт на тунелите. Проектът се финансира със средства от Европейска инвестиционна банка и за неговата реализация допълнихме значителен финансов ресурс, за да може да бъде изпълнен.

От тук нататък, съгласно правилата, които имаме, след като направим една такава инвестиция, ние трябва да покажем нейната устойчивост в следващата 5 г. Трябва да сме благодарни за това, че имахме възможност да вложим такава значителна сума и да приключим по това направление”, обясни Павлова.

По думите й хубаво е да има и трета лента, но на този етап трябва да привърши изпълнението на проекта, да се осигури неговата устойчивост и безпрепятствено преминаване по участъка, и чак тогава ще може да се мисли за третата лента.

Вашият коментар

error: Защитено Съдържание!