126 души кандидатстваха за гранични полицаи на бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти

ГКПП Ксанти-Рудозем: В тази сграда и до нея ще работят бъдещите гранични полицаи

126 души са кандидатствали за работа в Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Смолян. Преди месец и половина – на 3-ти февруари, от МВР обявиха 40 вакантни длъжности за държавна служба в РДГП, като новоназначените гранични полицаи ще бъдат обучени за работа на бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем – Ксанти.

На практика излиза, че повече от трима са кандидатствали за едно работно място. След пресявката обаче на първи етап – по документи, до участие в конкурсната процедура са допуснати 105 човека, което вече прави конкуренцията малко по-скромна: 2,6 за 1 позиция.

Оранжевата пластмасова преграда е фактическата граница между България и Гърция на връх Елидже

В следващите етапи на конкурса предстои проверка на чуждоезиковата им подготовка по английски, немски или френски език, изискването за което е ниво на вледеене А2. Следва проверка на компютърната им грамотност (теоретичен и практически изпит), изследване на физическата годност, психологично изследване, което включва тест за интелигентност и психодиагностично интервю. Финалният подбор ще се направи със заключително интервю.

ГКПП Рудозем – Ксанти предстои да бъде завършен през май месец тази година. Очаква се той да бъде разкрит в ранната есен. През него ще преминават всички видове превози и товари на колела. Обектът е много мащабен. Той е стратегически за област Смолян. Вложението в него е на стойност 38,8 млн. евро, от които 18 млн. лева са осигурени от правителството, а останалите са от трансграничната програма Гърция-България.

Служебеният паркинг и няколко служебни сгради

Много по-жестока обаче ще е надпреварата за заемане на четири вакантни младши изпълнителски длъжности в Областната дирекция на МВР в Смолян, за които се изисква задължителна първоначална професионална подготовка. За тях документи са подали 47 човека, от които 40 са допуснати до следващите етапи на конкурса. Конкуренцията в него ще е далеч по-люта – десетима ще се борят за една позиция.