150 деца преглеждат днес специалисти от „Пирогов“ в Смолян

150 деца преглеждат днес седем специалисти от УМБАЛСМ „Пирогов“ в Смолян.

Лечебното заведение в София отбелязва 5 години от началото на национална програма „Детско здраве – Пирогов”. В специализираната профилактика се включиха д-р Даниела Дариткова – председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, и изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. Асен Балтов.

Прегледите ще продължат до 15 часа, ако трябва и до по-късно, няма да бъде върнато нито едно дете, заявиха от лекарския екип.

„Нали знаете, че в „Пирогов“ открихме детските хирургични клиники, сега откриваме детската травматология, предстои същото да стане с детската урология и детски изгаряния. Така, че идеята ни е оттук-нататък ние да помагаме на нашите колеги от страната, да ходим на такива специализирани профилактични прегледи. Когато има нужда от високоспециализирана помощ в областта на детската хирургия, детската травматология, детската урология, да ги насочваме директно към „Пирогов“ . По този начин се избягва дългият път, в който родителят ходи, търси помощ, не знае накъде да се насочи“, коментира проф. Балтов, който е ортопед и травматолог (вляво на снимката). 

Прегледите се извършват в детското отделение на втория етаж в МБАЛ – Смолян, от доц. Шивачев – детски хирург, д-р Цоцомански – детски ортопед травматолог, д-р Пеев – детски уролог, д-р Меджидиев – уши, нос, гърло както, д-р Праматарова – офталмолог, д-р Аврамова -също уши, нос гърло, защото има много желаещи за прегледи по ото-рино-ларингология.

„От както стартирахме през март 2013 г. до този момент сме прегледали над 4500 деца. Имаме подкрепата на д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание, за да разгърнем кампанията. Тя се ангажира да помогне възможно най-много деца на България да имат достъп до високоспециализираната профилактика на програма „Детско здраве – Пирогов”, като кампанията премине под егидата на Комисията по здравеопазване“, обобщава идеологът на програмата д-р Асен Меджижиев. Екипите на детските детските хирург, травматолог, уролог и УНГ ежемесечно преглеждаха деца в София. Направихме и няколко кампании в страната. 
Най-честите проблеми , с които идваха на високоспециализираните прегледи са:
При хирург – фимози, ингвинални хернии и деформитети в гръдната стена
ПРи УНГ – отити, алергични ринити, намаление на слуха, вродени малформации
При уролог – фимоза, варикоцеле, хидроцеле
При ортопед-травматолог – плоскостъпие, неправилна стойка, сколиоза.
На 5-та година към профилактичните прегледи се присъединява и д-р Мария Праматарова – детски офталмолог, съобщиха от лечебното заведение.

Facebook Comments