Всички

1500 души с онкохематологични заболявания диагностицират на година

Всяка година в България се диагностицират по 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания, съобщи националният консултант по клинична хематология проф. д-р Жанет Грудева по време на форум по темата „Постиженията в онкохематологията: от обричаща диагноза до нов живот“.

Тя посочи, че злокачествените заболявания на кръвта са в топ 10 по честота както при мъжете, така и при жените, а средната възраст на пациентите е 64 години. Ракът на кръвта е и най-често срещаната форма на злокачествено заболяване при децата.

Данните сочат, че на всеки 35 секунди в света се диагностицира по един пациент със злокачествено заболяване на кръвта, като този вид онкологично заболяване е на пето място по разпространени.

Информацията е съобщена по време на форум  в Народното събрание, проведен под патронажа на Комисията по здравеопазването с председател д-р Даниела Дариткова.  

Д-р Дариткова заяви, че усилията на държавните институции, медицинската общност и неправителствените организации трябва да се насочат към подобряване на комплексната грижа за пациентите със злокачествени заболявания на кръвта в България. По думите й в годините имаме редица добри примери, че именно обединените усилия на българските политици и гражданското общество могат да водят до реални резултати и да допринесат за формиране на правилните политики в различните сектори на системата на здравеопазването, добави тя.

Участниците обсъдиха актуалните данни за злокачествените заболявания на кръвта, очакваните иновации в тази сфера и пътят на пациента. Представено бе и проучване на ползите и разходите от прилагането на съвременна терапия при лечението на тази група заболявания.

error: Защитено Съдържание!