Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Натровеният с гъби мъж почина, жената е спасена

Преди седмица семейство от неделинското село Средец се натрови с гъби. Мъжът, на 62 години, е починал във вторник заради пораженията, които му е нанесло отравянето в комбинация с множеството придружаващи заболявания. Жената е на 64 години и животът й вече е извън опасност. Показателите й са нормализирани и ще живее, съобщават от Отделението по анестезиология и интензивно лечение в областната болница на Смолян.

Миналия четвъртък съпрузите яли диворастящи гъби. През деня работили по градините.

Вечерта, когато се прибрали у дома, получили болки в стомаха, гадене, повръщане. Обадили се на личния лекар. Той ги прегледал, включил им системи, но те се сетили да споменат, че са яли гъби.

Впоследствие симптомите им се обострили. Закарали ги в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Въпреки усилията на медиците, във вторник вечерта мъжът починал.

Възможно е съпрузите да се натровили с двойник на сърнелата.

Мнозина гъбари твърдят, че сърнелата няма отровен двойник, но това не е така. Тя може да се обърка с отровна мухоморка. Младите сърнели наподобяват други гъби, затова е най-добре да се изчака да пораснат и тогава да се берат.

Двойник на ядливата сърнела е елегантната сърнела. Тя има по-малко люспички, не достига големи размери и не е годна за консумация.

Накратко казано, ако сърнелата е отворена и развита, но с големина под 4-5 см, не трябва да се събира, защото вероятността да бъде объркана, е много голяма. Някои от двойниците при откъсване променят цвета си към червено и лилаво. Сред двойниците има и отровни сърнели с голям размер. Те растат поединично, шарката им е странна и гуглата е обърната обратно.

Снимка: Един от двойниците на сърнелата.

 

Facebook Comments