Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Евродепутатът Владимир Уручев: Има нова зависимост – от интернет, и тя е опасна

Има вече нова зависимост – от интернет. И тя е твърде опасна, заяви евродепутатът Владимир Уручев по време на семинар за превенция на зависимостите при млади хора в Смолян. Той разказа личен опит само от последната седмица в столицата. На три пъти за съвсем кратък период от време младежи се блъскали в спрялата му пред пешеходна пътека кола, защото загубват ориентир, гледайки в телефоните си.

„Всички мислим може би, че не е толкова страшно пристрастяването към телефона, към онзи чат, който водим, но след тези случаи ми се струва, че става твърде опасно. И трябва да се търси решението и на това пристрастяване“, каза Уручев.

По думите му всички ние трябва да се замислим за тежките последствия от зависимостите, особено свързаните с наркотици,  тъй като престъпният свят е изключително активен. Постоянно се създават нови наркотични вещества и се измислят нови начини, чрез които да накарат младите хора да се пристрастят.

„Ние, българите, сме особен народ. Водим неимоверна борба да има болница едва ли не във всяко село. Но там се лекуват последствията. И даваме огромни пари за лечение, вместо за превенция“, посочи евродепутатът. Според него, ако подходът се промени, вероятно много от болниците биха се закрили, защото хората ще са значително по-здрави и няма да се нуждаят от тях. По подобен начин стои проблемът с наркотиците. Той смята, че максимум усилия трябва да се насочат в превенция, за да намалим тежестта от последствията.   

Народният представител д-р Даниела Дариткова посочи, че хората, които искат да намерят решението на проблема със зависимостите, се сблъскват с традиционните подходи. Тя смята, че точно от младите хора трябва да научат начините за справянето му.

„Много е важно да пазим здравето си, да разчитаме не на хапчетата и лекарите, а на самите себе си. Преди всичко да се приучим на здравословен начин на живот. Така ще бъде много по-лесно и на вас, и на нас, лекарите. Бъдете здрави, хранете се разумно и рационално, не изпадайте в крайности, спортувайте, пазете както физическото, така и психичното си здраве!“, посъветва тя. Тя подчерта, че ранната употреба на психоактивни вещества отключва рано и много психиатрични страдания, заради които твърде често хора влизат в криминалните хроники.
„Нека изберем светлата страна, да изберем живота! Разчитайте на хора, на които може да се вярва, но и помагайте на тези, които се оказват по-слаби в тази битка. Разчитам на вас да подскажете креативни идеи, чрез които да се справим с проблема“, обърна се към младите д-р Дариткова. 

Психолозите Елена Каневска-Андреева и Веселина Пичурова представиха различните видове зависимости и възможностите за тяхното намаляване, свързаните с тях здравни и социални рискове, както и щетите за индивида, семейството и обществото.

В края на срещата участниците създадоха идейни проекти на дипляни и банери, които ще бъдат отпечатани и раздадени на учениците в област Смолян.

А д-р Дариткова обеща всичко, което са изработили младежите, да бъде изложено в Народното събрание, където предвиждат голяма дискусия за зависимостите заедно с всички в България, които се занимават с тази проблематика.

Facebook Comments