Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Смолян със 100% върнали се в клас деца

Няма дете в Смолянска област, което да е в ученическа възраст и да не ходи на училище. Нашата област е със 100% върнали се в клас деца. Ситуацията е такава само в още две области – Габрово и Враца.

През последните два месеца 17 297 деца и ученици бяха върнати обратно в класните стаи. Благодаря за усилията на тези 11 632 учители, директори, социални работници, полицаи и всички останали, които помогнаха това да се случи, написа във Фейсбук-профила си премиерът Бойко Борисов.
Проверките показват, че над 50% от обходените деца се намират в чужбина, затова в рамките на нашето европредседателство ще предложим да стартираме европейска пилотна инициатива за проследяване обучението на децата, които мигрират с родителите си в други европейски страни, е посочил той.

Общо 1091 ученика от Смолянска област се водеха отпаднали, защото не се явяват на занятия. По министерска заповед експерти в продължение на месеци наред ги издирваха дете по дете. Оказа се, че над 900 от тях (или близо 85%) са в чужбина.

„Екипите работиха много усърдно в издирването им. Даже сега върви във втори етап проверка за тези, които през лятото не са били открити, били в чужбина временно, но са се върнали“, каза преди седмица шефът на образователния инспекторат Никола Запрянов. Тогава той предположи, че вероятно областта ни ще е с най-малък дял отпаднали от системата на образованието, или сред тези с най-нисък процент.

Министърът на образованието Красимир Вълчев вчера е съобщил, че по време на обходите екипите са установили 156 деца в риск, като за 44 от тях е предприета мярка за социална закрила. Областите, в които има най-малко отпаднали деца и ученици и вследствие на работата на екипите е постигнато почти 100% приобщаване, са Габрово, Смолян и Враца. Най-много отпаднали и съответно върнати в системата деца и ученици са Пловдив, Сливен, Стара Загора, София.

 

Facebook Comments