След 50 и 60 години съвместен живот нови пръстени за 5 двойки в Момчиловци

Две двойки юбиляри с по 60 години и три двойки с по 50 години семеен живот размениха нови пръстени и брачни клетви снощи в Момциловци.

Тържеството бе предназначено и за новородените бебета в селото в навечерието на 21 ноември – православния празник Въведение Богородично и Ден на християнското семейство.

Златните и диамантените юбиляри  потвърдиха своята любов с размяна на пръстени и брачни клетви в уникалната обредна зала на смолянското село. 

60 години съвместен живот и диамантена сватба пред близките, децата, внуците и пред много публика отпразнуваха Димитър Кирев и Стайка Гунчева, Велика Левова и Христо Михалев.

Пръстени и клетви размениха и три „златни“ двойки с по 50 години брачен живот – Никола Гунчев и Славка Неделчева, Слава Маламова и Стайко Парасков, Хуба Кюлханова и Петко Величков.

„Преди 60 години сключихме граждански брак, бяхме много млади, но пред нас не виждахме прегради. Трудихме се с чест. Да благодарим на Бог и Божията майка, че ни дариха с дълъг живот. В разцвет и беда дълъг път изживяхме“, каза от името на юбилярите Велика Михалева. 

„Всеки един от нас в семейството си се е научил да общува, да мечтае, да знае, да може и да бъде човек. По-мъдри от нас са казали, че няма път, който да не започва от семейството. Затова, където и да ни заведат пътищата в живота, винаги се връщаме в родната къща. Празникът напомня на родителите за духовните им задължения към децата, защото семейството е най-доброто училище, което може да даде първите познания за православието и християнските добродетели, които са крепили българите през вековете. Нека всеки момчиловски дом бъде изпълнен с любов и топлина, разбирателство и щастие. Нека сеем добродетели и жънем мъдрост“, пожела Суркова. 

Тя припомни, че организират този празник от две години и той се превръща в празник за цялото село, защото семейството е на почит, традициите се спазват, а и моралът е запазен.

„Примерът, който давате на по-младите в своите родове и в обществото, заслужава уважение и признание. Това прекрасно събитие е повод и за равносметка, да си спомните хубавите мигове, които са ви донесли щастие и трудностите, които са ви сплотили. От сърце ви пожелавам още много години живот, здраве, любов и щастие”, обърна се към празнуващите семейства зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова. 

Тя поднесе поздравителни адреси от кмета Николай Мелемов, подаръци и цветя. Тържеството почете и зам.- кметът на Смолян Мариана Цекова.

Подаръци и поздрави от общината получиха и седемте новородени бебета тази година в Момчиловци. В чест на християнския празник те бяха обсипани с дарове и от кмета на селото, читалище „Светлина“, Дамски клуб „Емоция“ и др.

Поздрав към семействата и новородените отправи свещеникът на Момчиловци отец Николай Рангелов, а малчуганите от детската градина и състави от местното читалище зарадваха празнуващите. С гайда и хоро малки и големи начело с кмета почетоха семейния празник. 

Достолепните съпрузи и техните нежни половинки споделиха, че формулата за дълъг брак е търпение и любов. И усмивка.

„Понякога слушах аз, понякога жена ми, а понякога ни слушаше махалата“, намигна зевзек измежду юбилярите.

Facebook Comments