Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков: Мечи чал и Пампорово ще се конкурират

До 2-3 години той очаква ски зона Мечи чал над Чепеларе да придобие вида на Пампорово. Не само, че самият общ продукт ще бъде по-привлекателен за хората, но двете ски зони ще бъдат и конкуренция една на друга. Категорично това ще е  най-голямата ски зона не само в България, а на Балканите“, заяви на пресконференция в София днес изпълнителният директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

По думите му легловата база в курорта видимо започва да не достига. Емблематичният за курорта хотел „Перелик“ вече е 100% реновиран и от 3 звезди е вече 5-звезден. А според него е изключително важно в един курорт да има баланс между брой писти, дължина на писти, брой оръдия за сняг, брой снегоутъпкващи машини и леглова база.

Беляков каза, че е сериозен ръстът на записалите се британски туристи – с 60%, а на ирландските – със 100%, което не било очаквано.  По думите му има огромно търсене към Пампорово и Мечи чал от балканските страни и традиционно силно от наши сънародници.

300 оръдия за сняг работят по 15-те писти на Пампорово. Те са били сериозно обновени преди сезона. В момента работят на максимум при много ниски температури, разположени с добра плътност по ски зоната.

„Самите пространства тази година за каране на ски са доста по-големи. Трудни, тесни и опасни участъци тази година са значително подобрени“, каза Беляков.

Пресконференцията на „Пампорово“ АД в София

Той съобщи, че дружеството е претърпяло сериозна финансова щета за стотици хиляди лева още преди старта на сезона.

„На 2 декември имахме подготвени и заснежени шест писти – нещо, което не се е случвало в историята ни. Тогава падна най-големият дъжд, който аз съм виждал в Пампорово през последните 8-9 години. За 8-10 часа изми буквално всичко. Оттогава досега преминахме през големи крайности. Огромните ни притеснения за целия труд, който положихме през ноември и началото на декември ни донесе огромно разочарование. В момента пък сме на прага на първия силен уикенд с почти 100% отворена ски зона“, посочи изпълнителният директор.

Ски зона Мечи чал, с която Пампорово вече се рекламира като общ продукт, също ще бъде отворена в събота. До четвъртък, включително, цената за лифт карта е 25 лева, а след това ще си бъде 55 лв. за двете зони. Пакет семейни лифт карти се предлагат и за двете ски зони, и само за Мечи чал.

Според Беляков българските ски курорти веднъж завинаги трябва да се отървем от „прокобата“ да бъдат евтини.

„Няма как да бъдем евтини, не трябва да се хвалим наляво и надясно, че сме евтина дестинация, да печелим разни призови класации от това, че сме евтини. Лифт картата трябва да е с 30-40% по-скъпа, за да излиза сметката на ски операторите, но ние не можем да си го позволим. Щом се вдигат заплатите в сектора, значи може да се вдигнат и цените, секторът да се развива. Няма нищо лошо в това. И разберете, инвестициите са огромни. Щетата от онзи валеж в началото на месеца е за стотици хиляди лева. Такъв удар не бяхме получавали, откакто аз съм в „Пампорово“ АД“, подчерта той.

Facebook Comments