Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Въоръжени горски от Сливен „проверявали“ ловци в Доспатско и Боринско

Ловци от Доспатско и Боринско искат да се прекрати концесия за дивечовъден участък „Омана“, заради незаконни капани за диви прасета и странни проверки на въоръжени горски служители от Сливен.

Председателят на Ловно-рибарското дружество (ЛРД) в Змеица Пламен Шотаров, ръководителят на лова при ЛРД – Борино, Али Караахмед и Мирослав Архипов – председател на ЛРД в Доспат са разтревожени от незаконосъобразните действия на „Интер Агро – Сливен“ ЕООД.
Дружеството има договор за концесия на Дивечовъден участък „Омана“. Според местните ловци обаче те системно създават напрежение и проблеми на местното население и ловците. Не допускат хората да си обработват частните имоти в района на участъка. Не допускат добиването и извозването на дърва за огрев в района на „Омана“ без тяхно разрешение. Създават проблеми и на ловците.

Те са открили и заснели на видео незаконни капани за улов на диви прасета и друг вид дивеч. Подали сигнал за това пред съответните държавни горски институции.

На 14.12.2017 г. била извършена проверка от служители на ЮЦЦП – Смолян, ДГС – Доспат, и представители на ОСЛРД-Доспат. Те потвърдили, че в местността ,,Дерезли“  – землище на Касъка, има незаконен капан.

Подаденият сигнал обаче провокирал необичайна проверка спрямо ловците два дни по-късно.

Трима служители на Югоизточно държавно предприятие (ЮИДП)  – Сливен, с бял служебен автомобил „Тойота“,с рег. № СИ 0191 АР и надписи на нея ,,ЮИДП“, водени от служител на концесионера, извършили проверка в местността „Адата“ –  землище на Змеица.

Пред проверяваните ловци заявили, че са пратени от министъра на земеделието и горите. Пред тях съставили констативен протокол. Същата проверка била направена на ЛРД в Доспат и после в Борино.

Горските служители не показали заповед, с която са командировани в района на ЮЦЦП – Смолян, която е задължителна, щом навлизат в територия на друго горско предприятие.

Ловците, съмнявайки се в легитимността на проверката ,подават сигнал на тел.112. Но когато горските от Сливен разбрали за сигнала, започнали да ги заплашват, че ще бъдат лишени от право на лов. Те били въоръжени и не криели това.

Полицаи от Девин се отзовали и също поискали от сливенските горски служители командировъчна заповед, но те нямали.

„Поведението на проверяващите лица е провокативно и насочено към осъществяване на репресия спрямо нас, ловците от ЛРД – Змеица, ЛРД – Доспат и ЛРД – Борино. Така и не видяхме техните баджове и заповедта, с която са били изпратени да ни проверяват“, сочат ловците от трите дружества.

Те смятат, че проверката не е изпратена от министъра на земеделието,  храните и горите, а от концесионера, в чиято вила горските от Сливен нощували.

Сигналното писмо на ловците е изпратено до министъра на земеделието Румен Порожанов, до шефовете на ЮЦДП – Смолян, ЮИДП – Сливен, до Районна прокуратура в Девин.

От министъра те искат да разпореди проверка и ако написаното в писмото им се потвърди, да прекрати концесията.

Facebook Comments