Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

216 катастрофи за 6 месеца в Смолянско, със 70 ранени и двама загинали

216 катастрофи са регистрирани през първата половина от годината в област Смолян. При 41 от пътно-транспортните произшествия са ранени 70  души, двама са загинали, съобщават от полицията.

За същия период на миналата година произшествията са били 243, като при 37 от тях са ранени 45 участници в движението, двама са загинали.

Забелязва се намаление на броя на произшествията, но нивото на транспортен травматизъм е по-високо, т.е. увеличен е броят на пострадалите при катастрофи с 11.

През отчетния период са регистрирани 14 448 нарушения на Закона за движение по пътищата, като за тях са съставени 1394 акта за установяване на административно нарушение, 6961 фиша и 5711 електронни фиша.

Най-честото нарушение на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост –  5725 случая. 1060 са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 1756 случая на неправилно паркиране, 339 – на неправилни маневри, 293 случая на управление на технически неизправно МПС. В 1391 от случаите водачите са били с нередовни документи.

Констатирани са 289 случая на неизползване на обезопасителни колани, 102 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС.

Установени са 113 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол, като в 46 от случаите концентрацията е била до 1,2 промила. В останалите 55 концентрацията на алкохол в кръвта на водача е била над 1,2 промила и за тях  са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева.

12 от водачите са отказали да бъдат проверени с техническо средство за употреба на алкохол. 33-ма са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева.

Трима водачи са отказали да бъдат тествани за употреба на наркотични вещества.

Facebook Comments