Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

22-годишен е най-добрият производител на смилянски фасул

22-годишният Антон Тодоров стана първенец сред производителите на смилянски фасул тази година. Втора е Магдалена Ловчалиева, а трета – Силвия Рупцова.

От десет декара, които засял за първи път, най-младият и най-добър земеделец прибрал 970 килограма продукция. На неговия щанд днес пишеше така: „Бях и в Англия, бях и на морето, но най ми е добре тук в планината с гайдата в ръката и фасул чорбата“.  

Преди да се впусне в земеделието Антон наистина е работил на морето. Пробвал се е и на работа в Англия. Миналата пролет отново мислел да замине за островната държава.

„Но реших, че камъкът си тежи на мястото. Просто душата не ми позволи да оставя родния си край. И да засея фасул беше първото нещо, което ми дойде на акъла“, сподели младият земеделец.

Десетте декара, които е обработвал, са под наем. За догодина мисли даже да ги увеличи, но още не знае с колко. „Работата наистина е доста и е много тежка, но пък си заслужава“, категоричен е Антон.

Той бе гордо застанал на своя украсен щанд с родопска носия и току надуваше гайдата, на която го е учил известният майстор Костадин Илчев.  

Празникът на фасула бе посрещнат от обилен дъжд преди обед. Неочаквано за всички залпът с фасулевото топче беше напълно успешен и впечатляващ със силата си.

Дъждът обаче не попречи на жителите и гостите да се насладят на родопската музика. За удоволствие на всички прозвуча звънкият глас на Марияна Евтимова – ръководител на групата за изворен фолклор при местното читалище и майсторското изпълнение на гайдарите от Чепеларе.

Момче в родопска носия изпълни прословутата „Ода за боба“.

В магията на боба попаднал човекът

Орисан бил той да хапва и свири.

За човека бобът са оказал лека

Срещу депресия и харакири.

Чушки, доматки и джоджен ароматен 

Заплитат вълшебство със боба.

Опитваш, хапваш, момент приятен –

Удоволствие за всяка арт особа.

Опитал веднъж бобена яхния

Човекът завинаги остава привързан

Към тази страхотна вкусотия

И музикалния стил забързан.

Чудесно допълнение към таз яхния

може да бъде кехлибарена течност (бира разбира се).

Тогава се случва хедонистична стихия

С продължение – цяла вечност.

Гости на празника бяха депутатът д-р Даниела Дариткова, зам.-кметовете на Смолян Венера Аръчкова и Марияна Цекова, съветници и кметове от околните села. 

Всички с интерес разгледаха изложението на участниците в конкурса „Най-атрактивно аранжиран щанд на производител на смилянски фасул“ и многобройните пана, изработени от различни по размер и цвят бобчета. В надпреварата за най-красива и оригинална „картина“ със залепени зрънца участват и даже 3-годишни деца.

„Дъждът, който се сипе в момента, е символ на берекет – така, както сме го приемали винаги в Родопите. И надежда, че догодина природата ще бъде още по-благосклонна, земята ще бъде още по-плодородна, а ние ще се радваме на плодовете на своя труд“, каза д-р Дариткова в обръщението си към жителите и гостите на Смилян преди да започнат изпълненията на местни самодейни състави.

 

Facebook Comments