Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Двете топ компании в Смолянско – един проблем, две решения

Намирането на кадри – едно и също предизвикателство за двете топ компании в Смолянска област – „Горубсо-Мадан“ и „Амер спортс“ – Чепеларе. И два пътя за справяне с него – сами да си отгледаш кадри или да наемеш отвън, защото в района няма нужните специалисти.

След четири години „отглеждане“ на кадри минният гигант „Горубсо – Мадан“ вече има молби на чакащи за работа. Фабриката за ски „Амер спортс“ пък наема специалисти от Търговище и Русе. Но е изправена пред опасността да не може да намери нужните й до края на тази година още 120 човека, с които в началото на 2018-та да стартира ново производство на шини за велосипеди. Общото между двете компании е, че дават работа на стотици хора и високи за стандарта в Смолянско заплати.

„За да бъдат подготвени за живота, децата първо трябва да бъдат образовани, но и това не е достатъчно. Важно е също хората, които създават бизнес като нас, да плащат добри заплат. Защото демокрацията е това – границите са отворени, всеки е свободен да отиде където намери за добре и където се чувства по-спокоен, по-сигурен, по-добре заплатен“. Това заяви Сергей Атанасов – изпълнителен директор на „Горубсо-Мадан“ АД на проведения вчера форум, посветен на темата „Целенасочени политики за развитие на Родопите“, организиран от в-к „Марица“ и областния управител на Смолян Недялко Славов.

Форумът, организиран от в-к „Марица“ и областния управител на Смолян Недялко Славов

През последните две години „Горубсо-Мадан“ направи пълно обновление на технологиите за добив и преработка на рудата – сега в рудника се работи с карети, челни товарачи, подземни камиони и друга нова техника. Допреди две години дружеството ползваше технологии от 1950-та година. С въвеждането на новите машини резултатите не закъсняха.

Проблемът с кадрите там е решен. На бюрото на Сергей Атанасов вече има изчакващи молби за работа, а това съвсем не беше така преди 4-5 години.

„Новата технология – последна дума на техниката, вече е в Мадан. А има ли нова технология, има производителност на труда. Има ли производителност на труда, има пари. А има ли пари – има за заплати и за всичко“, е категоричен Атанасов.

Сергей Атанасов – изпълнителен директор на „Горубсо – Мадан“

Той припомни, че преди четири години областния управител на Смолян Недялко Славов организира среща с бизнеса по въпросите на образованието. Тогава са направени първите стъпки с бившия минен техникум в Мадан, сега професионална гимназия „Васил Димитров“.

Вече пета година в нея има разкрити минни паралелки, в които се обучават младежи. Тази година излезе първият випуск. Половината младежи са на работа в Горубсо. 30% са продължили образованието си в Минно-геоложкия университет.

„Това са хора, които по един или друг начин още от 8-ми клас са запалени в посока рудодобив и ако не всичките, поне 50% ще дойдат при нас. Кой ще стане началник, кой – инженер и т. н., но те вече са наши. Ние тези деца ги ангажираме още от самото начало. Имаме програми, по които работим, практиките карат при нас. Атези, които навършват  пълнолетие, влизат в рудника. Запознават се с материята, с която ще работят, виждат новите технологии и идват“, споделя Сергей Атанасов.

Горубсо

Според него пътят за решаване на проблема с кадрите е този- хората, които отговарят за образованието, да рекламират и организират образованието така, че то да бъде ориентирано към бизнеса в региона. Да направят по най-бързия начин всичко необходимо в професионалните училища да  се разкриват нужните за бизнеса паралелки.

Според него за рудодобива решенето вече го има, но „Амер спортс“ в Чепеларе и другите бизнеси  трябва да търсят училища, в които да си подготвят хора. „Защото готови хора няма никъде. Това трябва да е ясно. Тези, които са добри и се справят, са си намерили своето място и от един път не може да намериш сто души. Ако обаче всяка година подготвяш по 10-15 човека, с времето си осигуряваш нужните кадри. Мисля,че ние така успяхме в Мадан да решим проблема“, каза Сергей Атанасов.

„Горубсо-Мадан“ осигурява безплатен транспорт на учащите от минните паралелки и безплатен обяд. „Някой би казал, че това са дребни неща, но за децата и техните семейства са важни. Не че сме направили нещо кой знае какво, но сме върнали една система отпреди години. Всички знаят от какво значение бяха и механото, и туризмът, и строителния техникум. Без това няма да мине. Ние трябва да подготвим децата за това, което предстои“, обобщи шефът на „Горубсо – Мадан“.

Съвсем различна е ситуацията с кадрите в чепеларската фабрика за ски „Амер спортс“.

„Имаме огромен проблем, особено с наемането на квалифициран персонал. Миналата година сме привлекли хора от Търговище и Русе да работят при нас. Не можем да намерим хора от региона, при положение че даваме значително по-висока заплата от средната за региона и от средната за страната. Което значи, че млади хора не остават и за мен това е наистина притеснително“, заяви главният мениджър на компанията Йордан Ламбрев.

Йордан Ламбрев – главен мениджър на „Амер спортс“ – Чепеларе

Бъдещето според него и според колегите, с които е дискутирал проблема, е в индустрия 4.0 – автоматизация, интернет и т.н.

„Това трябва да е ясно на всички и да вземем мерки да подготвим хора за това, защото в бъдеще ще има нужда от по-малко работници, но по-високо квалифицирани. Затова е изключително важна ролята на образованието, за  да не се окаже, че в един момент има много хора, но те не отговарят на изискванията за работните места“, посочи Ламбрев.

След два месеца – в началото на 2018-та година, ски-фабриката стартира нов проект – производство на шини за велосипеди, които ще носят марката на световно известната компания „Mavic“, за който им трябват около 120 човека.

„На мен ми е отнело много часове и дни да убеждавам колегите, че ще намерим хора да стартираме този проект. Основното притеснение на централата на „Амер спортс“ е дали ще се намерят хора, тъй като те знаят какви проблеми имахме през април и май месец да намерим персонал за ски производството. А новото производство е един много високо технологичен продукт, който изисква работещите да имат изключително висока дисциплина“, допълни мениджърът на компанията в Чепеларе.

Той провел среща с кмета на Чепеларе Славка Чакърова, за да измислят начин сами да си изградят човешки ресурс, който да отговаря на изискванията на бизнеса.

Ски фабриката в Чепеларе „Амер спортс“

Ламбрев е категоричен , че ерата на евтиния труд в България вече е свършила и все повече хора на повече места плащат възнаграждения, конкурентни с Румъния, дори със страни по на запад от Румъния.

Основният проблем в чепеларската фабрика намират с техническите кадри и затова искат да работят много интензивно с професионалните училища. Факт е, че хората ориентират децата си да учат предимно чужди езици, за да могат да се реализират в чужбина.

Докато бизнесът търси стругари, инженери, програмисти на машини с цифрово програмно управление – са изключително търсени специалисти не само в България, а и в цяла Европа. Едно такова образование според Ламбрев дава много добра перспектива за младия човек. В случая ролята на родителя е много важна, а и на фирмите да провеждат срещи с хората и да обяснят, че когато децата завършат дадена техническа специалност, имат кариерна пътека, която ще им осигури добър живот.

Facebook Comments