250  кукери ще гонят злото тази година в Широка лъка

Тазгодишният Песпонеделник в Широка лъка е планиран за 5 март от 11 часа. В празника ще участват 250 кукери, съобщи кметът на селото Васил Седянков.

Тази година, освен нашите песъци ще гостуват още пет състава от Каравелово и Дъбене – Карловско, Драгоданово – Сливенско, град Стралджа – Ямболско, и от село Ябълково – Кюстендилско.

Желаещите групи са били много, но изпълнението на всяка от тях е 15 минути, а пътят не може да бъде затворен за повече от час и половина. Поради тази причина само шест групи участват.

Кметът уточни, че  средствата за празника са осигурени от община Смолян и спонсори.

„Всички хотели в селото са резервирани. Дори една група кукери  ще бъде  настанена в смолянски хотел.  Движението за МПС ще бъде спряно в селото на 5  март от 11 до 12,30 часа. Широка лъка  е почистена от снега, а от тази вечер няма да има и режим на водата“, каза Седянков.
Той допълни, че с кмета на Момчиловци Сийка Суркова са поканили корейския посланик на гости. Надявят се на 4 март той да посети Момчиловци за Тодоровден, а на 5 март – Широка лъка за Песпонеделник. Двете села му харесали много и той е изявил желание да ги посети.

Празничните прояви започнат още на 2 март от 14.00 ч. с откриването на изложба на детски рисунки „Кукери”, изработени от местни ученици.

От 16.00 часа  в НЧ „Екзарх Стефан“ ще бъде открита изложба живопис „Много богове“ на Георги Попов.

На 3 март от 11.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на героите, загинали за освобождението на България .

От 18,30 ч. ще има празнична програма в читалището, посветена на Националния ни празник. В нея ще  участват ученици от ОУ „Н. Вапцаров“ и музикалното училище в Широка лъка, вокално танцова група при читалището и хор при пенсионерски клуб.

На 4 март от 18,30 часа  Националното училище по фолклорни изкуства  ще изнесе традиционния си концерт, посветен на  3 март.

„Има приемственост в тази традиция и се спазва от местното население, предава се от поколение на поколение, поясни и ръководителят на кукерския състав на Широка лъка Стоил Калфов. В него членуват само мъже, докато в чуждите състави участват и жени.

Отново ще бъде показана двойната маска, характерна за широколъшките песъци. Най-малкият кукер ще е на 8 години.  От следващата седмица кукерите ще започнат да играят и обикалят селото.

Широколъчани очакват над 5 хиляди гости за празника.

Facebook Comments