Утре Смолян почита паметта на арх. Петър Петров

Смолянчани се готвят да почетат паметта на именития архитект Петър Петров. Приживе той бе обявен за почетен гражданин на Смолян.

Утре (събота), на 25 февруари се навършват десет години  от трагичния инцидент, при който той загуби живота си. Арх. Петров загина през 2007 г., падайки от влека към връх „Снежанка”.

Освен като общественик и добър скиор, който до края на живота си не се отказа от ските, родопчани му го помнят и с неговата непримиримост към презастрояването на курорта.

За да има място, където да споменават делата и заветите му, негови близки и приятели преди време направиха паметна плоча с неговия лик и я положиха на връх „Снежанка“.

Тази година се навършват 10 години от загубата на уважавания родопчанин. Церемонията в събота започва от 13 часа.

„Пампорово” АД ще осигури ползването на четириседалковия лифт от хижа „Студенец” до „Снежанка” и обратно за хората, които ще дойдат да почетат паметта на архитекта.

Организатори на събитието са общините Смолян и Чепеларе, Пампорово АД, Съюза на архитектите в България, Камарата на строителите, ТД „Карлък” –Смолян, Сдружение ски-клуб „Ветеран”, Ски клуб „Родопа” , Регионална туристическа агенция „Родопа”.

Този инцидент беше причина влекът да се спре от експлоатация и на негово място да се изгради нов четириседалков лифт. По предложение на двете браншови организации четиседалковият лифт от 2014 г. носи неговото име.

Facebook Comments