300 лв. глоба за шофьор, возещ болни на хемодиализа в Смолян, с изрядна винетка

Шофьор, транспортиращ болни на хемодиализа в Смолян, с платена годишна винетка се сдоби с акт за 300 лева от ТОЛ-полиция близо до Смолян. 

В събота Фидан Павлов тръгнал към Мадан да вземе пациенти на хемодиализа, да ги закара до отделението в областната болница, бил спрян за проверка в събота.
Водачът чинно показал винетката, залепена на предното обзорно стъкло на медицинския автомобил.

Представил също така касовата бележка, от която е видно, че за въпросния регистрационен номер на 29-ти май 2018 година е закупена годишна винетка на стойност 97 лв. от „Еко България“ ЕАД.

Във фискалния бон са вписани, разбира се, и данните на получателя на платените за винетката средства – Агенция „Пътна Инфраструктура“ – София.

Това не попречило на инспектора от сектор „Контрол и правоприлагане“ към Областно пътно управление – Хасково, да състави акт на водача.

В него е посочил, че на участък от републиканската пътна мрежа с. Търън – с. Средногорци е спрял водача на лек автомобил със съответната марка и регистрационен номер, фирмена собственост, за която не е заплатена винетна такса за РПмрежа съгласно чл. 10а, ал. 7 от Закона за движение по пътищата. И с това шофьорът бил нарушил задължението си по чл. 139, ал. 6 от ЗДвП, който казва, че водачът на пътно превозно средство е длъжен преди движение по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, да заплати съответната винетна такса.

Визираното от него административно нарушение по чл. 179, ал. 3 се наказва с глоба в размер на 300 лева.

Справка в сайта на БГ-ТОЛ сочи, че за случай като този има ясен регламент. На въпрос, формулиран по следния начин: „Докога са валидни хартиените винетки?“ е отговорено така: „Хартиените винетки, чиято валидност продължава през 2019 г., запазват валидността си до изтичане на срока им. Винетният стикер трябва да остане залепен на предното стъкло до изтичане на валидността му, за да може да бъде проверен от контролните органи“.

Въпреки че бил изряден, водачът в събота получил акт, а пациентите с голямо закъснение били превозени за хемодиализа – медицинска процедура, която се изпълнява по часови график в МБАЛ – Смолян.

Facebook Comments