Планетариумът отбелязва 40 г. от българския полет в Космоса

С изложба, програма в звездната зала и наблюдение с телескоп Планетариумът в Смолян днес отбелязва 40 г. от полета на първия български космонавт Георги Иванов.

На 10 април 1979 г. в орбита около Земята е изстрелян космическият кораб „Съюз-33″. В състава на екипажа е и българският военен пилот Георги Иванов. Полетът, продължил 1 ден, 23 часа и 1 минута, нарежда България сред първите шест космически държави в света, а Георги Иванов става първият българин, летял в космоса.

Командир на кораба е Николай Рукавишников. На този полет страната ни дължи голямо признание и в технологично, и в човешко, и в научно отношение.

С него за първи път в историята на пилотираната космонавтика се осъществява успешно балистично спускане на космически кораб, при което претоварването е до 10 пъти по-високо от нормалното.

Програмата на Смолянския планетариум днес включва изложба, посветена на годишнината от полета на Георги Иванов и 12 април – Международен ден на космонавтиката и авиацията. За довечера от 17,30 ч. е подготвена програма в звездната зала на тема „История на космонавтиката“. При ясно време от 20 часа желаещите могат да наблюдават небето с телескоп.