4-годишно дете от Златоград е в беда, стотици изпълнители правят концерт за него

Стотици изпълнители ще участват в благотворителен концерт за 4-годишния Виктор Иванов от Златоград. Стотици хора са се ангажирали в мисията да помогнат на момченцето.

Вики е с трансплантиран черен дроб едва като двумесечно бебе. Операцията в болница „Лозенец“ е първа в страната на толкова крехка възраст. Донор е бащата Венцислав Иванов.

Дни след раждането си Виктор губи апетит. В началото всички казвали на родителите, че това е нормално, тъй като бебето е едро – 6.500 кг. Когато обаче започнало да повръща, тръгнали по лекари.

„Вики беше на два месеца, когато му поставиха шествалентна ваксина. Три дена по-късно започна да повръща, загуби чувствителност и тръгнахме по болници – Златоград, Смолян, Пловдив. Разбрахме, че се е заразил с хепатит В. Лекарите казват, че не е от ваксината, а защото жена ми е с австралийски антиген и заболяването му е от нея, а по-големият ни син няма такива проблеми“, разказва бащата.

В Пловдив детето е в кома цяла седмица. Там разбират, че ще е нужна трансплантация, за да живее.

„След Пловдив отидохме в болница „Лозенец“ в София. Точно на Великден през 2015 г. екипът на проф. Любомир Спасов направи трансплантацията. Той ни каза, че не ни дава големи шансове – 8%. Каза, че не знае какви ще са последствията от комата, че може да има увреждания. Оказа се прав, за съжаление“, обяснява Венцислав.

Заради крехката възраст и малкия ръст на бебето операцията е правена на два етапа – първо трансплантацията, а дни след това е затворена коремната стена, защото присаденият черен дроб е голям.

Баткото тогава казваше, че целият град се е молил да е успешна операцията на братчето му, а проф. Спасов е направил чудо.

Бащата винаги ще е благодарен на професора и екипа му: „Те ни спасиха детето! Те ни го върнаха! Това е най-малкото дете с чернодробна трансплантация в България. И досега продължаваме да ходим в тази болница, където следят състоянието на Вики след операцията. Но за детски невролози и рехабилитатори ходим по други болници. За съжаление тук няма как да продължим. Изследванията са му добре, но явно всичко идва от комата преди трансплантацията“.

Сега малкото момченце е с епилепсия, детска церебрална парализа и атрофия на мозъка. То не може да говори, не може да ходи, а родителите му са обнадеждени, че в турска клиника могат да му помогнат. Те се надяват там да приложат подходяща рехабилитация, за да проходи.

„Имаме надежда, че детето ни ще се оправи. То има желание да ходи. Прави стъпки като го държиш, да има опора. Протяга ръчички. Опитва се да ти каже нещо и като не може, се ядосва“, реди покрусен бащата.

Клиниката, към която са се насочили, е в Истанбул. Там и в момента има българка, на чието дете със сходна диагноза правят рехабилитация и има много добри отзиви.

„В клиниката казват, че ще му направят ЕЕГ (електроенцефалограма), което е 24-часово изследване, а тук я правят за 10-15 минути. Очакваме да ни кажат каква е точно диагнозата му, от каква рехабилитация и от какво лечение има нужда. То като стъпва, не се опира на цялото краче, а само отстрани. Може да се наложи шини да му сложат, ортопедът ще прецени“, разсъждава Венцислав.

Но сумата, която им е нужна – 10 000 лева, е непосилна за семейството му. 2400 евро ще струва само рехабилитацията на детето за две седмици. Затова се обръщат към хората за помощ.

Вопълът на злочестите родители не остава като в пустиня. Напротив. Местната общност е подела от началото на март благотворителна кампания за Вики. Ангажирани с нея са община Златоград, читалище „Просвета“ в Златоград, читалище „Христо Ботев“ в Смолян, фирма „Пампорово бус – Албен Чавдаров“. Из търговски обекти в града са поставени кутии за дарения.

А на 27-ми март е организиран голям благотворителен концерт в Златоград. Стотици изпълнители ще вземат участие в него. Сред тях са оркестър „101 каба гайди”, гайдарски състав „Дельо Хайдутин” – Златоград, октет „Никола Кенов”, сборна фолклорна формация „Надежда Хвойнева”, детска фолклорна формация „Орфееви звуци”, сборна младежка фолклорна формация „Бойка Присадова”, танцов състав „Акрани”, младежка битова група, женска битова група за автентичен фолклор „Надежда”, мъжка битова група при ОНЧ „Просвета 1908” – Златоград. В концерта ще участват също Златина Узунова, Кина Илчева, Ани Узунова, Леда Абаджиева, Петя Драгинова, Елек Стефанов, Ани Коцева.

Ето и банковата сметка, по която може да се превеждат дарения:

IBAN: BG 93BPBI 79274042456202

BIC:BPBIBGSF Юробанк България,

титуляр: Виктор Венциславов Иванов

Снимки: Личен архив

Facebook Comments