Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

70-годишен от Вишнево се отрови с гъба

70-годишен от банското село Вишнево се отрови с гъба. Здравко Пинчев брал гъби миналия четвъртък, които сготвили със съпругата си. Два дни по-късно – в събота, постъпил в смолянската болница в много тежко и увредено състояние. Започнато е веднага лечение в Отделението па анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ, но снощи към 10 часа мъжът издъхнал.

„Миналия четвъртък е ял гъбите. В събота е постъпил в болницата. Обикновено това гъбно отравяне има „светъл“ период – 24 до 48 часа те нямат никакви оплаквания. След това започват болките и обикновено тези болни загиват, защото стигат до чернодробна и бъбречна недостатъчност“, каза шефът на ОАИЛ д-р Красимир Събев. Екипът на отделението положил максимални усилия, но въпреки всичко пациентът не могъл да бъде спасен от тежката чернодробна и бъбречна недостатъчност.

„Бях поръчал ако има други, които са яли от тези гъби, да се обадят, но никой не се обади. Когато разговарях с негови близки, им казах, че перспективата е лоша. Просто отровната гъба уврежда черния дроб, а после и бъбреците. Най-вероятно е мухоморка – зелена ли, червена ли, не знам. Той е гъбар и ги познава. Казва, че е ял ядливи гъби, но явно някоя е попаднала и е била фатално. Не знам“, посочи д-р Събев.

Кметицата на Вишнево Бистра Топалова каза, че също не знае точно каква гъба е ял Здравко.

„Той събира всякакви гъби – и манатарки, и пачи крак, част от тях продава, но не знам какви гъби са си готвили с жена му.  В селото говорят, че е ял мухоморка. И децата бяха тук преди малко, и те питаха какво е, що е. Аз звънях, когато го бяха закарали в болницата. Казаха, че е в много тежко положение и няма да оцелее“, обясни кметицата.

Пинчев имал дъщеря и син. Дъщерята била семейна, а синът – ерген.
Живял доста години в Баните, а откак се пенсионирали, се прибрали в родното си село, където гледали животни.

Пинчев събирал много гъби и ги познава. Никой в селото няма представа какво се е случило. „С жена му живеят накрая на селото. Ходи си на гъби наоколо, излиза на главния път да ги продава“, допълни Топалова.

Погребението на човека ще бъде утре в родното му село.

Водещ кадър: Едролюспестата мухоморка е един от четирите двойника на ядливата сърнела.

Снимка: Манатарка.бг

Facebook Comments