Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

85% от „отпадналите“ ученици в Смолянско са в чужбина

Към момента близо 85% от учениците в Смолянска област, за които се смяташе, че са отпаднали, всъщност са в чужбина. Общо 1091 ученика не са били записани в училище, а причините за над 900 от тях е, че просто не са в страната. Те не се водят отпаднали, а са в друга образователна система извън България, заяви началникът на Регионалния инспекторат по образованието Никола Запрянов.

Той обясни, че в голямата си част остатъкът до 100% от децата са вече записани.

„Екипите работиха много усърдно в издирването им. Даже сега върви във втори етап проверка за тези, които през лятото не са били открити, били в чужбина временно, но са се върнали“, посочи Запрянов.

Според него положението в Смолянска област е добро по отношение на проблема „отпаднали ученици“.

Рано е да се каже, но вероятно областта ни ще е с най-малък дял отпаднали от системата на образованието, или сред тези с най-нисък процент.

За насочването на ученици към професионално образование се провеждат срещи с бизнеса и директорите на професионални гимназии.

„През януари месец предстоят по-важните срещи, но идеята е да има по-добро балансиране между профилирано и професионално образование. Тоест, да се направи така, че децата да бъдат привлечени от професионалното образование“, каза образователният шеф.

Положителният опит на Мадан (с финансова и логистична подкрепа на „Горубсо“ има разкрити три паралелки в бившия минен техникум, сега професионална гимназия – б.а.) може да се принесе навсякъде, но е нужна помощта на бизнеса.

Facebook Comments