Здраве

Двама със свински грип лежат в ОАИЛ – Смолян

Наличието на грипен вирус H1N1 е открит при мъж и жена след получени резултати на взети проби на хоспитализирани болни, съобщи д-р Сийка Чернева – началник на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция на Смолян.

Това са двама пациенти, приети с пневмония в болницата и от пробите е изолиран вируса H1N1. Настанени са в Отделението по анестезия и интензивно лечение на областната болница, но не мога да кажа дали директно там са постъпили.

„Това е грип, който го има всяка година. Всяка година имаме констатиран такъв вирус. Това е времето, когато има такива случаи и той не е различен от тези досега. То се очакваше като тип, който ще циркулира. Симптомите са същите- температура, кашлица и силна отпадналост“, коментират от РЗИ и препоръчват при наличие на първи признаци незабавно да се търси личният лекар.

Въпреки изолираните два случая на свински грип в областта заболеваемостта е много ниска, доста под епидемиологичните стойности и е обичайна за сезона.

Към днешна дата няма промяна в състоянието на двамата болни от свински грип.

„Все още събираме информация от доболничната помощ и ще можем да дадем повече подробности в понеделник“, допълни д-р Чернева.

error: Защитено Съдържание!