Региона

Мече и щъркелче спасиха екоинспектори от Смолян

Мече в района на Чепеларе и паднало в Борино щъркелче спасиха екоинспектори от Смолян

След постъпил нов сигнал за малко мече, намиращо се в близост до гр. Чепеларе (под главен път Смолян – Чепеларе – Пловдив) от експерти на РИОСВ-Смолян, е извършена проверка на място. Установено е, че повече от два часа то е било самό в близост до главния път. Незабавно е сформиран екип, който е извършил оглед в района. Не са открити следи от майка. Мечето е уловено без да се използва упойка.

МОСВ се свърза с Фондация „Четири лапи“ и мечето вече пътува към Парк за танцуващи мечки в с. Белица, където ще бъде настанено и ще му бъдат указани нужните грижи.

Припомняме, че в края на миналата седмица екип на РИОСВ в Смолян след сигнал, че е видяно мече край пътя за село Смилян. След няколкочасово изчакване на експертите, за да видят дали ще се появи майката, мечето е прибрано и с помощта на фондация „Четири лапи“ е закарано в парка на Белица.

Междувременно малко щъркелче е върнато в гнездото му в село Борино.

Това стана при съвместна акция на служители на РИОСВ – Смолян, „Електроразпределение Юг“ ЕАД – КЕЦ Девин и ДГС – Борино, след получен сигнал. Председателят на СНЦ „Био-Б-Еко“ сигнализиръл за паднало от гнездо щъркелче около 16 часа вчера на зеления телефон на РИОСВ – Смолян.

Незабавно е направена организация по връщането на птичето в гнездото, а от „Електроразпределение Юг“ била осигурена специализирана техника и служители, направили възможно реализирането на акцията.

Поради факта, че щъркелчето е прекалено  малко и транспортирането му до Спасителния център за диви животни в Стара Загора крие рискове за неговото оцеляване, специалисти от центъра препоръчали връщането му в гнездото.

error: Защитено Съдържание!