РегионаСмолян

Избраха изпълнител на пътя от Димарио до българската граница

Гръцката фирма „Актор“ е свалила почти наполовина обявената цена за изграждане на пътя между Димарио и гръцко-българската граница, до бъдещия ГКПП Рудозем-Ксанти.

Електронният търг, обявен от държавното гръцко дружество „Егнатия одос“, бе проведен на 18 януари. Пет оферти са били подадени за участие. Спечелила е фирмата „Актор“ с оферта за 50,7% от обявената цена – 49 658 280 евро, съобщават гръцки медии.

Процедурите за възлагане в съседната ни държава са съвсем различни от нашите по Закона за обществени поръчки и след отварянето на офертите вече има избран изпълнител и сключен договор.

Отсечката от черен горски път е с  дължина 8 километра, а срокът за изпълнението на обекта е 24 месеца.

Финансирането му е осигурено от три източника според тръжната документация – Префектура Източна Македония и Тракия, Оперативна програма „Транспорт“, Програма за европейско териториално сътрудничество „Гърция -България“.

Заради трите източника на финансиране обектът е разделен на три части – първо е 1,49 км, след това – 3,16 км, и последни – 3,33 км до самата граница.

За изграждане е обявена последната част от проекта между Ксанти и гръцко-българската граница. Пътят ще е с габарити 7,5 до 10,5 метра. Заради това, че теренът е високопланински, е заложена проектна скорост от 40 до 50 км в час.

По проекта са предвидени 11 моста с обща дължина приблизително 855 метра, два единични двупосочни тунела с обща дължина 273 метра.

Срокът за изпълнение на поръчката бе съкратена – от 3 на 2 години. Тоест, очаква се проектът да бъде завършен до 2020 г.

Очаква се скоро областният управител на Смолян да обяви поръчка за изграждане на 800 метра подход и на самия граничен пункт, който ще е за всички видове автомобилен транспорт.

error: Защитено Съдържание!