Алпинисти обрушват скали при срутището между Бостина и Соколовци

Втори ден второкласният път между селата Соколовци и Бостина е затворен заради срутила се огромно количество скална маса. Това е пътят от разклона за Пампорово през прохода Рожен до Смолян, през който се движат и тежкотоварни автомобили.

Късно вчера бе изпратено съобщение до медиите, че за вечерта движението ще бъде пуснато в едната лента, но участъкът си остана затворен.

„Снощи, когато алпинистите дойдоха от Своге, една огромна скална маса се срути на пътя и го затвори целия. За да не стане някоя беля през нощта, се взе решение участъкът да остане затворен, с полицейски екипи, които да не допускат преминаването“, заяви зам.-областният управител Адриан Петров.

Той допълни, че 10 алпинисти работят от тази сутрин.

„Започнали са в 8 часа да обрушват скални късове, които продължават да стърчат отгоре. Има още една голяма скала, която трябва да бутнат, съответно долу да я разтрошат с пневматичен чук, за да я изкарат извън пътното платно. И в момента се работи. Очакваме до 14 часа движението да бъде пуснато в двете ленти. След това алпинистите ще направят оглед в другите места и ако е нужно, да се направи обрушване“, допълни Петров.

Движението се осъществява по обходен маршрут: Проглед – Пампорово – Смолян и обратно.о