Клуб „Зевзек“ дари на архива документи, снимки, отличия и… оригинални сценарии

В Държавен архив – Смолян, постъпи дарение от обичаната актриса Веселина Бабаджанкова. То е по повод 30-годишнината от създаването на популярния клуб „Зевзек“ и наближаването на 1 април – Деня на хумора и шегата.

Сред предоставените материали има много отличия, поздравителни адреси, грамоти и покани от участия на родопските зевзеци в различни фестивали, събори и други сцени, в които се представя народното творчество, и по-специално хумористичният жанр.

В дарението има оригинални сценарии от различните прояви в ръкопис или с авторски бележки на основателя на клуба – Крум Левов и на известния им сценарист Ангел Шеев – Шею. Има и снимки от сбирки и участия на клубните членове, съобщават от Държавния архив.

С новите документи, както и с предходното дарение, направено от друг популярен „зевзек“ – Никола Пашов, ще се открие фонд на клуба, който да се съхранява в Държавен архив – Смолян.

Клуб „Райковски зевзеци“ е учреден на 1 апр. 1991 г. по предложение на Крум А. Левов. Той е формация към читалище „Орфееви гори“ – Смолян.

Съгласно чл. 3 от устава на новоучреденото сдружение: „Клубът си има емблема: таралеж с очила и гащя на прочка, с преметната на лява страна планинарка с месаля.“

Химн е известната родопска хумористична песен „Пауня форкат“.

„Благодарим на дарителите, като им пожелаваме и още много участия, с които да веселят публиката и популяризират родопския хумор! А, когато му дойде времето, очакваме следващите им дарения, от новите участия“, пишат от архива.

Честит юбилей на всички зевзеци и техните многобройни почитатели!