Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Алпинисти работят по срутището, на шосето пишат политически послания

Алпинисти изграждат анкерната система над срутището край Тикале на второкласния път Смолян – Мадан, но срутищният процес се е активирал наново. За опазване живота и здравето на гражданите е забранено преминаването както на автомобили, така и на пешеходци в района на срутището, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.  

Днес работата им е била инспектирана от инж. Михаил Рашков – шефна дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в Пътната агенция.

Тази сутрин шосето осъмна с политически послания от рода на „До кога Мелемов“, „Видими резултати ГЕРБ“, „ГЕРБ+ДПС = Смолян“.

Работата на алпинистите обаче е затруднена от продължаващите и днес дъждове, се сочи още в прессъобщението на АПИ.

„Монтирането на анкерите е задължителен елемент от дейностите, които трябва да бъдат изпълнени преди поставянето на високоякостната мрежа, с която да се укрепи ската. Очаква се, ако времето се подобри и дъждовете спрат, до 30 дни да започне и монтирането на мрежата.  Целта е до 15 септември да завършат укрепителните дейности и движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път II-86 Смолян – Мадан“, информират от Агенцията. 

От своя страна областният управител Недялко Славов съобщи, че е провел днес среща с инж. Николай Михайлов и инж. Петър Кирилов -представители на дружеството, ангажирано с аварийно-възстановителните дейности по срутището.

„Разчистена е от дърветата зоната на укрепване, анкериране и замрежване и вече е започнало пробиването на дупките, в които ще се поставят и циментират общо 280 анкера“, съобщава той.

Дълбочината за анкериране е 8 и 15 метра. За целта на терен са доставени специализирани машини, с които се извършва тази дейност, както и екипите за това. 

Предвидената зона за замрежване е около два декара. След монтажа на мрежата ще се направи и разчистване на пътя.

„Неприятното е, че днес имаме ново срутване на скални маси и новообразували се пукнатини в ската! Това е крайно опасно както за екипите, които работят, така и за всеки, който се опитва да премине в зоната на срутището! Утре специалисти отново ще направят оглед и ще препоръчат какво да се предприема!“, е написал Славов във Фейсбук.

„Обръщам се още веднъж с призив хората да са внимателни, особено тези, които нощем пишат на асфалта своите политически послания! Така те доказаха излишното политизиране на този сериозен проблем, пред който сме изправени! Съжалявам, че е така, но е факт…“, допълва областният управител.

Facebook Comments