Д-р Даниела Дариткова: Нито съм бездушна, нито безсърдечна, нито съм елемент от престъпна групировка!

Борбата с фалшивите новини ще е много трудна. На фона на стабилната финансова ситуация в България изглежда много странно цялото поведение на опозицията и това, което се случва в социалните мрежи, заяви на пресконференция в Смолян депутатът д-р Даниела Дариткова, която е и председател на Здравната комисия в НС.

Тя уточни, че става въпрос за „цялата агитация чрез фалшиви новини – едно средство за постигане на бърз резултат без особено усилие“. Като в същото време се привличат максимален брой потребители по проблем, който дискредитира и настройва общественото мнение, а впоследствие трудно може да бъде оборено.

Според нея всички трябва да сме привърженици на точната и коректна информация и нейното обективно отразяване. „Единствената борба с фалшивите новини са такива пресконференции, директни контакти, където да се подчертаят действителните новини на национално и на местно ниво“, категорична е д-р Дариткова.

„Фискалните показатели са стабилни. Работи се в Народното събрание, работи се в комисиите. В същото време ние сме определяни с най-грозни имена като „шайка“ и др. Непрекъснато се нагнетява омраза, недоверие към всички, които вършат политическа дейност. А ние сме най-голямата политическа сила, избрана съвсем неотдавна от българския народ с доверието на голям процент от гражданите да управлява страната. Подобно поведение явно ще е тенденция и на следващите избори. За нас това е абсолютно неприемливо, защото всички ние, на местно ниво, градим своето име с години“, отбеляза тя.

И подчерта: „Нито смятам, че съм бездушна към проблемите на хората с увреждания, нито смятам, че съм безсърдечна, нито се приемам за някакъв елемент от престъпна групировка. В никакъв случай не мога да приема такива обвинения. Затова такива обобщения, които се правят, по-скоро обиждат и отвращават хората от тези, които се занимават с политическа дейност. Дългосрочният ефект от това поведение няма да е в полза на тези, които го насаждат“.

По думите й това е тежък труд, който изисква усилие, особено от хора, които имат и други професии.

„Смятам, че това поведение не трябва да бъде толерирано. Не трябва да живеем в непрекъсната злоба и самоунищожение. По-добре е нашите опоненти да покажат с какво са по-добри от нас, а не да ни наричат с обидни думи. Смятам, че по делата трябва да се познаваме.“, коментира д-р Дариткова.

Тя е убедена, че общото отношение на негативизъм към всички, които се занимават с политическа дейност, ще отблъснат разумните хора, които искат да ангажират своите сили в решаването на проблемите на хората, работейки в политическата сфера или в изпълнителната власт.

По отношение на законодателството за хората с увреждания, тя каза, че диалогът е непрекъснат, а трудно се постига съгласие, защото има голям разнобой във вижданията на отделните организации на хората с увреждания.

„Предизвикателство е първо да се постигне първо помирение между самите тях. Затова е много важно да се работи в постоянен диалог като се извеждат позитивните и консенсусни решения. Аз не мога да оправдая забавянето, но то е факт и е по-добре да търсим това, което ще ги обедини и ще позволи да се решат проблемите, да се надгради всичко постигнато до този момент“, коментира тя.

Д-р Дариткова каза, че се очаква цялостна промяна на закона, който касае проблемите на хората с увреждания, заради нужната индивидуална преценка на възможностите, за включване на т.нар. лична помощ, за която е внесен отделен законопроект.

По думите й проблемите са освен финансови и организационни. А изграждането на регистър ще е изключително полезно, за да функционира системата обективно. Регистърът ще позволи да се добива информация за вида и степента на увреждането и за предложените видове социална помощ и услуги.

Подобни регистри са въведени при териториалните експертни лекарски комисии.

Д-р Дариткова уточни, че темата е дискутирана задълбочено на заседанието при министър-председателя вчера, а от сутринта е получила информация, че министерството е поело ангажимент да подпомогне създаването на този регистър.

„Ще трябва да вървим и към промяна на Закона за здравето, който касае лекарската експертиза, защото там има сериозни възражения. Променената наредба също дава шанс за по-внимателно и детайлно оценяване на медицинските проблеми при хората с увреждания, които кандидатстват за освидетелстване“, посочи Дариткова.

Тя съобщи, че бюджетният излишък за първите пет месеца на годината е 1,4 млрд. лв., а безработицата е 5,7% към края на юни – по-ниска, отколкото е средната в ЕС. Добави, че брутният вътрешен дълг има трайна тенденция към понижение, като в края на април 2018 г. е 31,9 млрд. евро., а година по-рано е бил 34,3 млрд. евро.

Автор: Анита Чолакова – Actualno.com

Facebook Comments