Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Трилър! Смолянчанка даде паспорта си на бременна, за да й роди дете

Съдебен случай с две смолянчанки, достоен за трилър, разнищил Пловдивският районен съд.

В началото на 2016 г. родопчанка с инициали Р. Г. Н. разбрала, че е бременна. Спомнила си, че към евентуалния момент на зачеване имала сексуални контакти с повече от един мъж, но си мислела, че най-вероятният баща на детето бил един определен от тях.

Междувременно обаче той живеел на съпружески начала с друга родопчанка, чиито инициали са Й.Х.Я. (предишна фамилия П.).

Към онзи момент двете не се познавали. Бременната имала колебания дали да запази плода си, тъй като нямала финансова възможност да отгледа детето.

Споделила на предполагаемия баща с инициали П.П.Я., че е забременяла от него.

Той пък казал на жена си, която вече официално носела неговата фамилия. Съпрузите не можели да имат свое дете, а много искали.

Тримата решили бременната да роди детето, което възнамерява да кръсти с тяхната фамилия, и да им го даде да си го отглеждат, ако намерят законен начин това да стане.

За законен начин обаче не могли да постигнат съгласие, а на 2 юни същата година бременната трябвало да постъпи в болница за раждане.

Двете жени, без знанието на мъжа, решили родилката да постъпи в „Специализирана болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Торакс – Д-р Сава Бояджиев“ – Пловдив, представяйки се със самоличността на другата.

Така, на 2 юни пред сградата на болницата двете се срещнали. Семейната жена дала личната си карта на бременната.

На регистратурата тя била вписана с фалшивата самоличност, като никой служител на болницата не проверил дали постъпващият пациент визуално отговаря на образа от снимката в личната карта.

Ден по-късно жената родила момиче. Във всички болнични документи във връзка с раждането като майка фигурирало името на Й.Х. Я, а не на истинската.

В документа, който бил изпратен в община Пловдив като съобщение за раждане, също било записано името на фалшивата майка.

Длъжностното лице по гражданско състояние в община Пловдив, район „Централен“ издал и акта за раждане с неистинските данни.

Цялата тази обстановка била установена в хода на наказателното дело. Разпитани били множество свидетели, чиито показания били приети за логични, последователни, вътрешно непротиворечиви и съответстващи си.

В хода на разследването била назначена и изготвена ДНК-експертиза, от заключението на която по категоричен се доказало, че всъщност мъжът между двете жени не е биологичен баща на детето.

Нямало обаче неоспорими доказателства двете жени или той самият да са знаели със сигурност това обстоятелство.

Делото на практика е за незаконно предоставяне и употреба на чужд документ за самоличност, вследствие на което е извършена измама и с имената на детето. Към днешна дата то трябва да е вече на две години.

Бременната се води извършител, а другата жена, която по документ се води майка на детето – помагач. Действията според съда са извършени при пряк умисъл, с осъзнаване на общественоопасните последици от тях и с цел да се постигне престъпен резултат.

За извършените от двете жени престъпления се предвижда наказание “лишаване от свобода” до две години. Но понеже двете не са осъждани и не са причинени от тях съставомерни имуществени вреди, им е наложено административно наказание „глоба“.

Всяка от тях е глобена с по 1500 лв., а отделно от това трябва да платят по 661 лева разноски за ДНК и почеркова експертиза.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Пловдивския окръжен съд.

Facebook Comments