Англичани, французи и германци доминираха на Pamporovo bike fest

Англичани, французи и германци доминираха на проведения от 20 до 23 юни „Пампорово Байк Фест“, съобщиха от курорта. Основен акцент в програмата бе домакинството на страната ни за първи път на кръг от елитната европейска серия от състезания – „iXS Downhill Cup”.

През 4-те дни на фестивала Пампорово се превърна в средище на някои от най-добрите колоездачи в Европа, а адреналинът и зрелищата  бяха на много високо ниво.

Над 150 състезатели се включиха в състезанията , а чужденци оглавиха челните места в повечето от категориите.

Всички състезатели бяха изправени пред 1800-метровото трасе за спускане на Велопарк Пампорово и трябваше да се справят с множество стръмни и технични участъци, корени, камъни, големи скокове  и всякакви други естествени и изкуствено създадени препятствия.

Джордж Ганикот (Великобритания), Уил Харт (Велокобритания) и Томас Гуибал (Франция) бяха най-бързи на финалите в неделя. Те успяха да спрат хронометъра под 2 минути и 30 секунди и заслужено се качиха на призовите места. Първи сред българите в категория мъже елит бе Йоан Нейчев, който постигна време 2:38.24, което го нареди на 7-ма позиция.

При юношите най-бърз бе Йордан Анчев, следван от Румен Белезирев и Мориц Стейнс (Германия). При мъжете над 30 години конкуренцията също бе на много високо ниво, а класирането оглави Бени Страсер от Германия, следван от Джорди Баго (Испания) и дългогодишния шампион на България Росен Ковачев.

При дамите, на 15-тия си рожден ден, най-добро време успя да постигне младата надежда на България Изабела Янкова, която оглави отворената категория, тъй като все още няма необходимата възраст, за да се състезава в елита. С второ време и първо място в категория жени елит се класира Маргарида Бандейра от Португалия.

По време на Пампорово Байк Фест 2019 се проведоха още много съпътстващи събития – втори кръг от „Виваком Даунхил Серии“, трети кръг от Детските байк серии, националният шампионат по форкрос, както и премиерата на най-новия колоездачен филм “Return to earth”.

За всички призьори в отделните категории имаше подготвен  паричен награден фонд от над 5000 лв., осигурен от Нисан България и Ред Бул, както и много предметни награди от Допелхерц, Веломания и Анимал. Наградите бяха връчени от кмета на Чепеларе Славка Чакърова.

Събитието събра стотици зрители около трасетата, които наблюдаваха с интерес зрелищните спускания на колоездачите и преживяваха заедно с тях част от адреналина. За радост на всички, състезанията преминаха без сериозни инциденти, а организаторите споделиха, че вече планират следващото издание на феста през 2020-та.