Цветелина Бориславова: Имаме голям интерес да се отвори ГКПП Рудозем-Ксанти

Отдавна „Пампорово“ АД работи за пазарите, които  ще минават през ГКПП Рудозем – Ксанти, заяви пред журналисти мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова.

Днес родопският курорт откри летния сезон и модерен конгресен център като инвестицията от миналата година досега в комплекса е на стойност около 8 млн. лв. От там отчитат ръст на туристопотока с 12% през последната година.

Представители на туроператори, инфлуенсъри и медии от четирите държави в момента са на посещение в Пампорово по обща програма на едноименното дружество с турските авиолинии и „Албена“ АД.

Делегации от туристическия бранш  в Доха, Кувейт, Дубай и Бахрейн пристигнаха за събитието.

„Чухте от какви дестинации има туроператори. Те са все от тази посока към България. Определено имаме голям интерес да се отвори този граничен пункт. Това, с което винаги ние сме се опитвали да се преборим, е да се осигури по-лесно даване на визи на туристите за тези дестинации, и то на многократни визи, защото, както виждате, като туристите веднъж, на тях им харесва и искат отново да идват, включително и в рамките на един и същи сезон. Изключително важно е да бъде облекчен визовият режим“, подчерта Бориславова.

Специални гости на събитието бяха главните герои в сериала „Дяволското гърло“ Владимир Карамазов и Теодора Духовникова.

Новият конгресен център е с капацитет 1200 души. Представянето му се състоя в уникалната поливалентна зала „Родопи“, която може да се раздели с шумоизолираща стена и да се ползва за две събития едновременно по 600 и 150 места. Тя е със сцена, президиум, централен голям проектор и два малки, аудио уредба с 10 конферентни микрофона и възможност за разполагане на кабинки за симултантен превод.

„Пампорово е едно уникално място в България и Европа, което ние считаме за наш дом. Днес денят е много радостен, празникът е много приятен – официално откриване на летния сезон и на конгресния център. Изключително съм горда, че успяхме да постигнем един съвременен конгресен център, който ще е винаги отворен за нашите гости“, каза Цветелина Бориславова.

По думите й Родопите са изключително важно средище за българската душа, извор на сила за българите, памет.

Тя припомни, че Пампорово е бил създаден като летен сезон в началото, после се е превърнал в зимен, а се правят стъпки за утвърждаването му като целогодишна дестинация.

Изпълнителният директор Мариян Беляков посочи, че Пампорово се отваря за още една дестинация – конгресен туризъм, освен зимен и летен.  Той уточни, че ако целият конгресен център се използва едновременно, ще им трябва помощта и на другите хотели.

Беляков информира, че в момента СПА-центърът претърпява пълна иновация и той ще е с площ около 1500 кв. м.

„Пампорово е създадено преди 86 години като летовище и наистина Пампорово е съществувало много години като целогодишна туристическа дестинация. Доста след демокрацията неговите функции затихват, но благодарение на уникалния талант на г-жа Бориславова се възвърна славата на КК Пампорово“, каза кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

Тя благодари от името на всички наследници на Никола Чичовски – един чепеларец, който преди повече от 80 години, собственик на гори разбира, че Пампорово има уникален ресурс не само за дърводобив, но и за летен туризъм.

„Вярвам, че няма човек, който не забелязва напредъка на Курортния комплекс „Пампорово“ в областта на зимния туризъм и ски спортовете. Това беше оценено и на световно равнище. Неслучайно курортът беше център на световния конгрес на ски учителите“, заяви кметът на Девин Красимир Даскалов.

Той оцени високо волята и упоритостта на Цветелина Бориславова да направи толкова мащабни инвестиции за развитието на Пампорово, което се отразява на целия регион.

Той каза, че на ниво филмово изкуство е постигната целта да се съчетаят в едно трите общини Смолян, Чепеларе и Девин, както в сериала „Дяволското гърло“.

„Така трябва да вървим занапред интегрирани и в областта на туризма. Имаме толкова прекрасна природа, която не се среща навсякъде в света – много слънчеви дни, красиви гори, чист въздух, минерална вода. Ако вървим в интегриран подход, ще направим нашия район привлекателен не само за български, но и за чуждестранни туристи“, допълни Даскалов.

Асен Рашев – ръководител на летните програми, представи приключенията, които предлага курорта през настоящия сезон. Той благодари на ръководството на „Пампорово“ АД, че се вслушва в „леко лудите“ им идеи. Обясни, че освен приключенски парк, информационен център с детски кътове за различни възрасти, те осигуряват турове до Каньона на водопадите, до пещерите в района. Туристите могат да яздят кон, да си направят джип сафари, да стрелят с лък, да карат мотори, велосипеди – общо 40 занимания.

Попитана от журналисти каква е инвестицията в последната година в курорта Цветелина Инвестицията отговори, че тя е на стойност около 8 млн. лв. в двата хотела  „Перелик“ и „Орловец“, конгресния център и летните приключения.

В Пампорово се надяват в недалечно бъдеще да осигурят и минерална вода за СПА-центровете.

„Видя се, че в Девин хотелите и всички центрове, които в момента ползват част от водата, досега не са употребили и 1/3 от нея. Тоест, има достатъчно голям остатъчен капацитет, част от който може да бъде докаран и до Пампорово. Но това също е една сложна инициатива, която изисква съгласието и единодействието на всички хотелиери тук, защото ако докараме минерална вода, тя няма да е само за един хотел. Идеята е да бъде ползвана от повече. Така, че има няколко дейности, които трябва да бъдат предварително приключени, за да се вземе общо решение за довеждане на минералната вода до Пампорово. Но това определено много ще подобри туристическата услуга и ще привлече повече туристи“, посочи Бориславова.

Свързването на Пампорово с Мечи чал по думите й е ключов въпрос.

„Ние имаме проект за развитие на цялата зона „Мечи чал“, който включва 4 нови писти, тъй като там склонът е северен и има изключително голям потенциал за дълги  писти с добра денивелация. Съществуващата писта там е най-добрата и най-дългата в България. Остават плановете за свързване на Пампорово с Мечи чал, но все още работим по обезпечаване на земите, през които ще минават. Това е една много дълга и сложна процедура и ние няма да започнем строителство преди да сме изчистили абсолютно всички предварителни разрешения“, бе категорична тя.

За туристите през цялото лято са на разположение вече туристическите маршрути, които са осигурени с опитни планински водачи и транспорт.

Отворен е Велопарк „Пампорово“ с 15 трасета, чиято обща дължина е над 35 км, с различна степен на трудност, подходящи за начинаещи и професионални колоездачи, съобщиха от „Пампорово“ АД.