АПИ възложи обекти за 70 млн. лв. в Смолянско, главната на Рудозем е почти готова

След няколко месеца затруднения при движението в централната част на града, приключи полагането на последния – износващ пласт асфалтова настилка в участъка от Банка ДСК до сградата на полицейския участък. Пуснато бе движението по главната улица на града през новото кръгово кръстовище по направления Елховец и Чепинци, съобщи в профила си във фейсбук кметът на община Рудозем Румен Пехливанов.

Той обръща внимание на две съществени промени в организацията на движение. Изходът от централния паркинг става от две точки: в посока ул. „Капитан Петко Войвода“ изходът е с движение само надясно при нонстоп кафе „Хот-дог“, където се забранява левият завой. Движението от ул. „Капитан Петко Войвода“ към паркинга става задължително през кръговото кръстовище. Изходът от паркинга към централната градска част, Римския мост и направление Елховец става през кръстовището при СБР „Родопи“.

По време на коледните празници няма да се извършват ремонтни дейности. Асфалтирането ще продължи в зависимост от метеорологичните условия след 28-ми декември, пояснява той.

По думите на областния управител на Смолян Недялко Славов изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти е дал аргументите за асфалтирането на главната улица в Рудозем, където ще преминава трафикът към пункта.

Това е проект с дължина 1,7 км, с финансиране от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на стойност 1 261 024 лв. с ДДС.

Изпълнява се от ДЗЗД „Пътно поддържане Област Смолян“, като участници в консорциума са „Грома Холд“ ЕООД и „Роуг 1“ ЕООД. Консорциумът има сключен 5-годишен договор с Агенция „Пътна инфраструктура“ от ноември 2019-та за превантивно, текущо, зимно поддържане и ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации на републиканските пътища в Смолянска област.

Задачата на този пътен проект е при закъснение в изпълнението на обходния път на Рудозем към граничния пункт, участъкът да поеме трафика за границата.

По същия 5-годишен договор АПИ обезпечи извършеното асфалтиране на пътищата Доспат-Гоце Делчев (до границата със Смолянска област), Оряхово-Давидково, Черна-Ляска-Вехтино.

Задачата за рехабилитация на пътя Соколовци-Баните (41 км) до границата между Смолянска и Кърджалийска област е на стойност 35 млн. лв. с ДДС. Допълнителното възлагане за пътя Неделино-Златоград е 8 млн. лв.

От консорциума е изискано също да направи работни проекти на участъците Смолян-Горна Арда, Девин-Доспат, Рудозем-Пловдивци, Средногорци-Мадан-Златоград и пътя до Националната астрономическа обсерватория „Рожен“.

Задачите, възложени само тази година на консорциума от АПИ, възлизат на стойност 70 млн. лева, заяви Недялко Славов.

Снимки: Румен Пехливанов – кмет на Рудозем