Арестуваха шофьор под въздействие на метадон

В ареста за 24 часа е задържан 33-годишен смолянчанин за това, че е шофирал под въздействието на метадон, съобщиха от полицията.

От вчера е започнато бързо производство срещу водач с инициали Й. Д. за това, че около 12:55 часа в неделя на ул.“Петър Берон“ в Смолян, до магазин за промишлени стоки  управлявал собствения си лек автомобил „Фолксваген Пасат“ в посока към Устово след употреба на наркотични вещества – метадон, установено с техническо средство.

Водачът е отказал кръвна проба. 33-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа, като работата по случая продължава.

Метадонът е опиоиден анагелтик (синтетичен опиат с обезболяващо действие), потискащ действието на централната нервна система (депресант). При прием през устата се резорбира бързо в стомаха и червата и може да бъде открит в кръвта в рамките на 30 минути. Максималните концентрации в кръвната плазма се достигат в рамките на 1 до 5 часа.

След повтарящ се прием постепенно се натрупва в тъканите, като концентрацията в черния дроб, белите дробове и бъбреците е по-висока, отколкото в кръвта.

Когато нивото му в кръвния поток започне да спада, метадонът бавно се отделя от тъканите и това прави действието му толкова дълго (около 24 часа).

В България метадонът е един от одобрените опиеви агонисти за лечение на синдром на зависимост към опиоиди (например към хероин).

Според специалистите употребата на метадон може да наруши способността за шофиране.

Facebook Comments