Авария в 4-метров леден улей отстраняват в Кестен

Авария в 4-метров леден улей отстраняват по водопровода на Кестен. Вчера служителят на „ВиК“ от Триград Яким Мишев тръгнал към отдушника на водопровода край селото и се натъкнал на огромна ледена пирамида. 

„Повече от два часа ни отне само да стигнем до мястото, а са само три километра. Намерихме тази огромна пирамида от лед. Вътре не можеше да се проникне. Образувала се беше една невероятна фуния. Разбихме от едната страна леда, където е по-тънък. Там има отдушник и трябваше да го видим. Повече от половин час разбивахме леда, и то в най-тънката му част. От другите страни е много дебел. В основата му може би е два метра и половина дебелина на леда. Диаметърът му е над шест метра. „Расло“ е като пирамида, а в средата – кухо. Сега пак съм в Кестен, пак се занимаваме с този проблем“, казва Яким Мишев.

Като се е спукала тръбата, водата е изтичала нагоре. От ниските температури са се наслоили десетки кубици лед. И вътре се е образувала една огромна кухина. 

 „Образувала се е една много красива ледена пещера с размери горе-долу метър на два на два и височина над четири метра. Ние имаме проблеми не само с водата в Кестен и Триград. Маловодието ни мори и имаме проблеми, които в момента ни е трудно да видим и разрешим. Част от Кестен, във високата зона нямат вода. Губи се вода някъде и аз като работещ в системата на „ВиК“ търся проблемите“, сподели Мишев.

Вчера внукът му като гледал снимките почнал да пита: „Дядо кога е ходил в леденото царство на Елза? (детска екранизирана приказка – б.а.)“.

Facebook Comments