Родители от Смолян срещу ваксината за рак на маточната шийка: Защо ни занимавате с глупости!

По време на родителски срещи, на които инспектори от РЗИ ги информират за ползите от ваксината срещу рак на маточната шийка в Смолян, родители демонстративно напускали и мятали брошурите.  Към експертите се обръщали даже с думите: „Защо ни занимавате с глупости?“. Това стана ясно по време на брифинг в Районната здравна инспекция на Смолян.
В областта ни няма почти никакъв интерес към ваксините, заяви д-р Мими Кубатева – директор на Районната здравна инспекция (РЗИ). 

От 707 момичета, подлежащи на безплатно ваксиниране срещу рак на маточната шийка, през 2016 г. тя е поставена на едва 17 девойчета.

„Това е едва 3.8%. Срещаме негативно отношение от родителите, на чиито деца по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка се предоставя възможност за поставяне безплатно на ваксината. Това е единственото онкологично заболяване, което може да се предотврати с поставянето на тази ваксина. Но водени от различни недоказани твърдения от интернет и приятели, родителите се страхуват и не ваксинират дъщерите си. Тя никак не е евтина и ако човек иска сам да си го позволи, трябва да отдели 500 лева“, уточни д-р Кубатева. Тя направи сравнение със скандинавските страни, където ваксинирането срещу това заболяване обхваща 70-80%.

Допълнителият проблем според здравните инспектори е, че имало и джипита, от които девойчета носят фалшиви бележки, че са ваксинирани. За това има сигнали в РЗИ, но според инспекторите няма как да бъде доказано.

След допитване, проведено от РЗИ,  се оказало, че 75% от анкетираните са информирани за ваксината, но въпреки това не желаят да я поставят на децата си.

„Родители отказват да ваксинират децата си и срещу други болести, заради неспециализирана информация от интернет и приятели“, заяви д-р Кубатева.

В Родилните отделения на болниците в Смолян и Мадан при 9 от 635 новородени бебета е отказана имунизация срещу БЦЖ (туберкулоза – б.а.). Отказите през последните години са най-много на родители от община Рудозем.

„Изтъкват, че се страхуват от неблагоприятни странични реакции, въпреки че няма медицински доказателства за вредата от ваксините. Напротив, те са решение на много сериозни проблеми. Не ги познаваме тези болести и сме се успокоили, че те няма да достигнат до нас, но за съжаление, когато се натрупа критична маса от неимунизирани, рискът да се завърнат тези болести става реален. Това е риск за общественото здраве – връщането на забравените сериозни болести със сериозни усложнения.Затова апелът ни е да не се отказват, нека се спазва имунизационният календар“, заяви д-р Кубатева.

Според нея, заради ниската здравна култура хората не разпознавали и въшките. Паразитите били забравени с петилетки, но в последните 2 години случаите в Смолянско силно се увеличили. От острите заразни заболявания най-често през 2016 г. е имало болни с варицела, с най-високи стойности за последните 6 години – 587,8 на 100 хиляда.

В България не се прилага задължителна ваксина срещу варицелата и това определя честото завишаване на случаите през определен период от време“, каза Кубатева. По думите й това заболяване не трябва да се подценява, тъй като става опасно с наслагване на други обстоятелства.

Facebook Comments