Бабинден празнуваха в Ерма река с кмета на Златоград и шефа на ОбС

За поредна година на 21 януари в село Ерма река се отбеляза Бабинден, съобщиха от община Златоград. Този народен женски празник е посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Местните жители отново засвидетелстваха своето признание и уважение към тези, в чиито ръце се ражда нов човешки живот, към тези, които се грижат и бдят над новородените.

Селото пази традициите и духа на този празник от стари времена и всяка година с вълнение и почитание жените отбелязват празника. Местната власт подкрепя техния ентусиазъм, защото там, където има запазени бит и обичаи има истински българи, които съхраняват корените си.

И тази година над 40 жени с радост и признателност отпразнуваха този ден, заедно с Кмета на Община Златоград Мирослав Янчев и Председателя на Общински съвет Емил Хумчев.

Празничната вечер бе изпълнена с много настроение, забавни игри и танци, а за всички тях имаше приятни изненади и подаръци, както и пожелания за здраве, лесно раждане на бъдещите майки, благополучие, нестихващ дух за запазване и предаване на тези значими български празници и традиции на поколенията.
Организатори на събитието бяха кметство село Ерма река и НЧ „Орфей”.

През изминалата 2019 година, новородените в Община Златоград са 48. 

За първи път тази година Бабинден бе отбелязан от НЧ „Прогрес 1939”, село Старцево и от потребители на Центъра за социална рехабилитация и интеграция гр. Златоград.