Иск за 300 000 лева смята да заведе сегашният кмет на Чепеларе срещу предишния

Граждански иск на стойност 300 000 лева смята да заведе сегашният кмет на Чепеларе Боран Хаджиев срещу предшественичката си Славка Чакърова. Причината за това е наложеният запор на банковите сметки на община Чепеларе на стойност над 2 милиона лева. Хаджиев смята, че 300 000 лева е щетата, нанесена от Чакърова, защото дължимите на фирмата за сметосъбиране пари в действителност са били 1,8 млн. лева, но са набъбнали заради съдебни такси и хонорари.

Изпълнителното дело е заведено през май месец миналата година от „Глобъл Клинър“ ООД – Хасково. Това е фирмата, която събира и извозва боклука в общината по договор от 18.09.2015 г.

„Дълговете за сметопочистване са трупани повече от три години, въпреки че жителите са си плащали такса смет. Събраните приходи от такса битови отпадъци през предходния мандат са в размер на 3 610 738 лв. Общата стойност на запора е 2 007 785 лв. Общината е осъдена за 1 838 805 лв., но сумата е набъбнала с още 221 000 лева лихви и 104 000 лева адвокатски хонорар. Повече от три години не е било плащано за услугите по сметосъбиране и сметоизвозване“, заяви кметът на Чепеларе Боран Хаджиев.

На този етап градоначалникът не можа да отговори на въпроса за какво са харчени приходите от такса смет, като по закон разходването на тази такса е целево – само за дейностите по почистване.

„Тези пари са с конкретно предназначение, но с тях явно са плащани разни поръчки, поети ангажименти. Парите са изразходвани неправомерно и това е факт. В случая не е защитен публичният интерес, защото сега ние трябва да платим над 300 000 лева повече за това, че предшественичката ми не се е разплатила към фирмата за сметосъбиране. Смятаме да заведем граждански иск срещу г-жа Чакърова, който ще е на стойност като нанесените щети – 300 000 лева“, подчерта Боран Хаджиев.

Според него  с този запор, който представлява 1/5 от годишния бюджет на общината тя почти спира да функционира.

„Сутринта при мен беше директор на детска градина. Не сме плащали над 20 000 лева на фирмата, която я снабдява с продукти. Те искат пари. Не са платили тока, водата. Търсим варианти. Работният ми ден минава в това да разговарям с фирмите, на които сме длъжници – някои проверяват разбиране, естествено. Но сигурно ще има още запори. Г-н Иванов, който беше на топлия обяд, и той има да получава над 25 000 лева. Последната фактура трябваше до 16-ти да я изплатим. Не сме я изплатили и той е пуснал изпълнителния лист. Той също взе доста голяма сума за храната“, обясни кметът.

По думите му тези, които са получавали доста добри суми от общината, първи са се наредили на опашката да му създават проблеми.

По-рано, на 9-ти януари адв. Кирил Иванов наложи запор за над 86 000 лева. Той от години е бил нает от общината да води делата й. В крайна сметка му останали неплатени 70 хиляди лева, но с таксите и разноските по изпълнителното дело сумата е увеличена.

Славка Чакърова

„Таксата, която хората са плащали за смет, е събирана. Тя се изразходва както за сметосъбиране, така и за снегопочистване. Всъщност в 2015 г. аз заварих стари задължения от 2012-2013 г. към фирмата за почистване, които бяха погасени чрез кредит и през мандата 2015-2019 г., през който аз съм управлявала, аз погасявах кредита, който е за стари задължения за снегопочистване. Освен това през 2017 г. получихме запор за 200 000 лева отново за сметосъбиране. Също така сме плащали текущите задължения може би до средата на 2016 година. Но поради това, че приходите от битовите отпадъци не са достатъчни, беше невъзможно аз да плащам хем стари задължения, преобразувани в кредит, хем и текущите задължения. Това просто е непосилно за община Чепеларе“, заяви екскметицата на Чепеларе Славка Чакърова.

Тя посочи, че вноската по кредита е била около 40 000 лева. По запора също имали големи вноски, защото го разсрочили, а текущите задължения били над 50 000 лева. И допълни, че договорът с „Глобъл Клинър“ е подписан от старото ръководство, в което Боран Хаджиев е бил заместник-кмет.

Facebook Comments