Д-р Дариткова: Доклад на ЕК сочи, че Смолянска област е с най-ниска детска смъртност в България

В най-новия доклад на Европейската комисия за здравеопазването в България е отбелязано, че страната ни в последните 8 години постига чувствителни подобрения по отношение на детската смъртност, която намалява значително от 13,3 на 5,8 смъртни случая на 1000 живородени. В този доклад област Смолян е посочена с най-добри показатели за цялата страна – смъртност от 1,5 на хиляда, което е доста под средния показател за ЕС (3,6 на 1000). Това е повод за професионална гордост и удовлетворение, казва в своето поздравление по повод Бабинден днес д-р Даниела Дариткова – председател на здравната комисия и шеф на парламентарната група на ГЕРБ в Народното събрание.

Тя благодари на всички, които имат ангажимент към детското здравеопазване в областта за постигнатите резултати, като им пожелава здраве, благополучие, енергия и увереност.

„Днес отбелязваме Деня на родилната помощ – празник на вълшебството от раждането на нов живот. От древни времена на този ден ние отдаваме своята почит към хората, които с топлите си ръце поемат детето в първия миг от раждането му. Почит за грижата, радостта, тревогата и отговорността, с която посрещат новородените и им помагат да поемат първата си глътка въздух. Затова искам да отправя своите топли думи на благодарност към всички лекари и акушери“, сочи още обръщението й към нейните колеги.

Facebook Comments