Българският червен кръст отбелязва 144 години от създаването си

Всяка година на 25-ти октомври отбелязваме създаването на първите червенокръстки дружества в България – веднага след Освобождението от турското подтисничество. Целта им е да подпомагат болните и ранените в Руско-турската война. Популярността и нуждата от тях бързо се разрастват и много видни българи патриоти се включват с доброволен труд и подкрепа. Сред тях са митрополитите Мелетий Софийски, Серафим, Кл. Търновски/Васил Друмев/, лекарите д-р Васил Моллов, акад. Дим. Ораховац, проф. Ст. Саев, политиците Иван Гешов, Стоян Данев и др.

Националната организация на БЧК се създава след Съединението на България през 1885 г. и се учредява обширна мрежа в страната. Организацията има важна роля и за развитието на държавността в Третата българска държава, за което  е обичана и подкрепяна от царската власт в лицето на царица Елеонора и царица Йоанна. Самият цар Борис III е върховен патрон на БЧК от 1918 до 1943 г.

Доброволците на БЧК са подпомогнали ранени и болници в четири войни. Неотменно са участвали в борбата със заразните заболявания в страната, както и изпращането на санитарни мисии. Подпомагали са българите бежанци от Тракия и Македония, от Сърбия, Западните покрайнини, пострадалите от природни бедствия. Значимо място има БЧК в създаването на Съюза за закрила на децата, Спешната медицинска помощ, организацията на кръводаряването, масовото обучение по първа долекарска помощ, подготовка на парамедици.

Д-р Мими Кубатева

Днес организацията с около 150 000 членове и 17 000 доброволци продължава да служи на хората и подпомага държавата в широк спектър от социално-здравни дейности.

Особено активна дейност БЧК извърши през последните години за подкрепа на болните от Ковид-19, бежанците от Украйна, пострадалите от  наводненията в различни райони на страната и в помощ на хората в нужда. Осъществява здравно-образователна дейност, обучения по първа медицинска помощ, подготвя водни спасители, осигурява планинската спасителна служба.

Доброволците на БЧК са в първите редици при бедствия от всякакъв характер. Много активна дейност развиват и младите червенокръстци, чиято организация навърши 100 години през 2021 г.

По повод празника на БЧК – 25-ти октомври, ръководството на областната организация поздравява всички български червенокръстци и най-вече тези от Смолянска област. Благодарим ви, мили приятели, за отдадеността в полза на уязвимите хора в областта, за добрите дела и големите ви сърца!

Бъдете здрави и неуморими в добротворчестовото. Живейте с червенокръстките принципи: хуманност, неутралност, безпристрастност, независимост, доброволие, единство и универсалност!

Д-р Мими Кубатева

Председател на Областния съвет на БЧК

error: Защитено Съдържание!